Logistieke bedrijven bij hackaanval vooral op zichzelf aangewezen

Bakker Logistiek

De hackaanval bij Bakker Logistiek leidde bij supermarktketen Albert Heijn tot lege schappen op de kaasafdeling. Inmiddels worden de leveringen hervat, maar de aanval op de supermarktbevoorrader laat wel zien hoe kwetsbaar de logistiek is voor hackers.

Bakker logistiek

Volgens directeur Toon Verhoeven van Bakker Logistiek ging het vorige week om een aanval met gijzelsoftware. Daardoor vielen de automatiseringssystemen uit en moest al het werk opeens met de hand worden gedaan. Inmiddels werkt alles weer. Of er losgeld is betaald wilde de directeur van Bakker Logistiek niet zeggen. Het bedrijf heeft aangifte gedaan bij de politie.

Belevering

Bakker Logistiek werkt inmiddels samen met Albert Heijn om de leveringen weer te hervatten. ‘Het is aan de beterende hand momenteel’, zei de woordvoerder van de supermarktreus dinsdag. Maandag waren veel opties, zoals jonge kaas, tijdelijk uitverkocht op de website van de supermarkt. Dinsdag werden de winkels weer beleverd, maar ook dinsdagavond kampten veel AH-filialen nog met lege kaasschappen.

Bakker Logistiek is met 300 klanten en ruim 600 eigen vrachtwagens een van de grote spelers in de levensmiddelenlogistiek. Het bedrijf telt 1.850 medewerkers en tien vestigingen. De logistiek dienstverlener levert naast kaas ook veel andere levensmiddelen aan de meeste grote retailers. Verhoeven kon niet precies zeggen bij welke klanten tekorten zijn ontstaan. Jumbo is ook een klant van Bakker Logistiek. Die supermarktketen houdt ook zelf voorraad aan en hoefde daardoor aan minder klanten nee te verkopen.

Microsoft Exchange

Bakker Logistiek vermoedt dat de hack het gevolg is van een lek in Microsoft Exchange Server, software die door veel bedrijven en organisaties wordt gebruikt voor email. De gevolgen van de kwetsbaarheden in Exchange, die vorige maand aan het licht kwamen, zijn groot voor Nederlandse organisaties en bedrijven. Volgens het Nationaal Cyber Security Center van het ministerie van Justitie en Veiligheid is vrijwel zeker dat in Nederland minimaal 1.200 servers geïnfecteerd zijn.

Aanvallen met gijzelsoftware zijn veelal het werk van grote criminele organisaties met de beschikking over veel geld en kennis. Aan de andere kant zijn logistieke bedrijven die getroffen worden door deze ransomware in de eerste plaats op zichzelf aangewezen. De levensmiddelensector en het transport gelden in Nederland niet als vitale infrastructuur, waardoor zij bij problemen geen ondersteuning krijgen van het NCSC. Dit in tegenstelling tot elektriciteitsbedrijven, internetleveranciers, drinkwaterbedrijven en partijen in het betalingsverkeer.

Lek gedicht

Hoewel het lek op bijna 90% van de Microsoft Exchange servers in Nederland snel is gedicht via een update, blijven veel servers kwetsbaar. Het NCSC constateert dat kwaadwillenden als gevolg van deze kwetsbaarheden data kunnen stelen, malware installeren en achterdeurtjes inbouwen om op een later moment alsnog toe te slaan. Ook zou de inhoud van getroffen mailboxen worden aangeboden op de zwarte markt. Via de Microsoft Exchange server kunnen hackers mogelijk ook in andere systemen kunnen komen, meldt het NCSC.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Logistieke bedrijven bij hackaanval vooral op zichzelf aangewezen | NT

Logistieke bedrijven bij hackaanval vooral op zichzelf aangewezen

Bakker Logistiek

De hackaanval bij Bakker Logistiek leidde bij supermarktketen Albert Heijn tot lege schappen op de kaasafdeling. Inmiddels worden de leveringen hervat, maar de aanval op de supermarktbevoorrader laat wel zien hoe kwetsbaar de logistiek is voor hackers.

Bakker logistiek
Foto: Bakker Logistiek

Volgens directeur Toon Verhoeven van Bakker Logistiek ging het vorige week om een aanval met gijzelsoftware. Daardoor vielen de automatiseringssystemen uit en moest al het werk opeens met de hand worden gedaan. Inmiddels werkt alles weer. Of er losgeld is betaald wilde de directeur van Bakker Logistiek niet zeggen. Het bedrijf heeft aangifte gedaan bij de politie.

Belevering

Bakker Logistiek werkt inmiddels samen met Albert Heijn om de leveringen weer te hervatten. ‘Het is aan de beterende hand momenteel’, zei de woordvoerder van de supermarktreus dinsdag. Maandag waren veel opties, zoals jonge kaas, tijdelijk uitverkocht op de website van de supermarkt. Dinsdag werden de winkels weer beleverd, maar ook dinsdagavond kampten veel AH-filialen nog met lege kaasschappen.

Bakker Logistiek is met 300 klanten en ruim 600 eigen vrachtwagens een van de grote spelers in de levensmiddelenlogistiek. Het bedrijf telt 1.850 medewerkers en tien vestigingen. De logistiek dienstverlener levert naast kaas ook veel andere levensmiddelen aan de meeste grote retailers. Verhoeven kon niet precies zeggen bij welke klanten tekorten zijn ontstaan. Jumbo is ook een klant van Bakker Logistiek. Die supermarktketen houdt ook zelf voorraad aan en hoefde daardoor aan minder klanten nee te verkopen.

Microsoft Exchange

Bakker Logistiek vermoedt dat de hack het gevolg is van een lek in Microsoft Exchange Server, software die door veel bedrijven en organisaties wordt gebruikt voor email. De gevolgen van de kwetsbaarheden in Exchange, die vorige maand aan het licht kwamen, zijn groot voor Nederlandse organisaties en bedrijven. Volgens het Nationaal Cyber Security Center van het ministerie van Justitie en Veiligheid is vrijwel zeker dat in Nederland minimaal 1.200 servers geïnfecteerd zijn.

Aanvallen met gijzelsoftware zijn veelal het werk van grote criminele organisaties met de beschikking over veel geld en kennis. Aan de andere kant zijn logistieke bedrijven die getroffen worden door deze ransomware in de eerste plaats op zichzelf aangewezen. De levensmiddelensector en het transport gelden in Nederland niet als vitale infrastructuur, waardoor zij bij problemen geen ondersteuning krijgen van het NCSC. Dit in tegenstelling tot elektriciteitsbedrijven, internetleveranciers, drinkwaterbedrijven en partijen in het betalingsverkeer.

Lek gedicht

Hoewel het lek op bijna 90% van de Microsoft Exchange servers in Nederland snel is gedicht via een update, blijven veel servers kwetsbaar. Het NCSC constateert dat kwaadwillenden als gevolg van deze kwetsbaarheden data kunnen stelen, malware installeren en achterdeurtjes inbouwen om op een later moment alsnog toe te slaan. Ook zou de inhoud van getroffen mailboxen worden aangeboden op de zwarte markt. Via de Microsoft Exchange server kunnen hackers mogelijk ook in andere systemen kunnen komen, meldt het NCSC.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement