De actie was een initiatief van Roadpol, het Europese samenwerkingsverband voor de verkeerspolitie. De aangesloten diensten controleerden de afgelopen tijd ruim 210.000 trucks. Bijna 64.000 daarvan waren op een of andere manier in overtreding.

Volgens Roadpol-secretaris Henk Jansen is daarmee aangetoond dat het goederenwegvervoer een groot risico is voor de verkeersveiligheid. ‘Controles blijven dus nodig’, zegt hij

Rij- en rusttijden

Van de gecontroleerde vrachtwagenchauffeurs bleken 7.119 de regels voor rij- en rusttijden te overtreden. In nog eens 5.520 gevallen werd de tachograaf onjuist gebruikt. 537 digitale tachografen waren bovendien gemanipuleerd.

Roadpol ziet het gesjoemel met de tachograaf ieder jaar toenemen. Jansen verklaart de vele overtredingen door de competitiedruk in de markt. ‘De financiële voordelen van deze fraude zijn groot, maar de gevolgen voor de veiligheid zijn groter.’

De volgende Roadpolactie staat op de kalender voor juni van dit jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement