Dat blijkt uit de laatste European Road Freight Rate Benchmark van de Britse analist Transport Intelligence (TI), vrachtplatform Upply en de internationale transportkoepel IRU. De spottarieven daalden in het eerste kwartaal van 2023 met 5,4%. Ze liggen nog wel hoger dan in het eerste kwartaal van 2022.

De contracttarieven daalden met ongeveer 2,2% op kwartaalbasis, de eerste daling in zes kwartalen. Op jaarbasis liggen de contractprijzen nog wel hoger dan een jaar geleden.

Kalibreren

‘Hoewel het gebruikelijk is dat de tarieven voor vrachtvervoer over de weg dalen tijdens het eerste kwartaal na het vakantieseizoen, is de daling dit jaar harder dan normaal’, zegt Thomas Larrieu, ceo bij Upply. ‘De markt lijkt zich opnieuw te kalibreren na een forse stijging met dubbele cijfers in 2022, maar hoe ver zal het gaan? Het blijft de vraag of we zullen terugkeren naar pre-pandemische omstandigheden, vooral nu capaciteitstekorten een groot probleem blijven.’

Hoewel de vraag af is genomen, blijven TI, Upply en de IRU met de nodige zorgen over het aanbod aan wegtransport. Het chauffeurstekort neemt nog altijd licht toe en hoewel de brandstofkosten zijn gedaald ten opzichte van 2022, blijven ze hoog in vergelijking met 2021.

Voorspelling

De spottarieven daalden in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld anderhalf keer sneller dan de contracttarieven. Dit komt volgens de opstellers van het rapport door de dalende vraag op korte termijn, waardoor er minder vraag is op de spotmarkt. De spotmarktindex daalde tot onder het niveau van het tweede kwartaal van 2022, toen de kosten na de oorlog in Oekraïne voor het eerst duidelijk werden.

TI, Upply en de IRU voorspellen dat de vraag vanuit consumenten dit jaar verder afneemt en dat de vrachttarieven als gevolg daarvan nog verder zullen dalen. Door de beperkte capaciteit blijven de kosten naar verwachting wel boven een historisch dieptepunt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement