Dat blijkt uit het Vlaams Energie- en Klimaatplan dat vrijdag werd goedgekeurd door de Vlaamse regering. In het plan staat dat veel vrachtverkeer de tolwegen probeert te mijden en bepaalde wegen als sluiproutes gebruikt. Dat zou leiden tot onveilige situaties en meer filevorming.

Uitzonderingen

Personenauto’s vallen niet onder de kilometerheffing, tot onvrede van transportfederaties. ‘Bedroevend is dat er van een uitrol van de kilometerheffing naar alle motorvoertuigen, inclusief personenwagens, geen spoor terug te vinden is in het Vlaams Klimaatplan’, schrijft Philippe Degraef, voorzitter van Febetra op Linkedin. ‘Een gemiste kans’

‘Zou het niet eerder gaan om een als klimaatregel vermomde belastingverhoging met 0,0 effect op de modal split?’, vraagt Degraef zich af. Zero-emissievrachtwagens zijn overigens tot 2025 vrijgesteld van de kilometerheffing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement