oor de laatste ontwikkelingen is het luchtvrachtverkeer op Joegoslavie zo goed als stil komen te liggen. JAT neemt in Nederland al geen lading meer aan voor bestemmingen in verschillende deelrepublieken. “We hebben in Belgrado al een enorme backlog van vracht voor deze regionen. We kunnen niet meer direct met een truck door Joegoslavie. Het betekent dat we een keer per week een combinatie kunnen inzetten naar Slovenie en Kroatie. Deze dienst gaat via Hongarije en kan zo’n twintig ton meenemen. Daarmee is ook de binnenlandse luchtvracht gerekend” , zegt de vrachtmanager M. Bais van JAT.
Het vrachtaanbod vanuit en naar Nederland is de laatste maanden grotendeels ingestort voor de luchtvaartmaatschappij. In de eerste acht maanden liep het vrachtverkeer met 38 procent terug in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de maand september was het aanbod zelfs gehalveerd, aldus berekeningen van JAT. “Wat nu nog meegaat op onze vier vluchten per week naar Belgrado, is met name medische apparatuur. Dat is sinds de oorlog slechts toegenomen. Ook veel hulpgoederen als medicijnen en babyspullen gaan nu met onze toestellen mee. Er is een groot tekort aan Pampers. De produkten gaan uitsluitend naar Servie. Onder meer naar de Servische minderheid in het Kroatische Osijek” , aldus de vrachtmanager van JAT.
“De vracht is vooral teruggelopen omdat veel verladers bang zijn hun lading wegens molest te verliezen. De klanten zeggen dat ze liever willen wachten. Ook het transitoverkeer via Belgrado is daardoor nagenoeg lamgelegd. Een andere reden voor de sterke teruggang vormt het feit dat de economie aan het instorten is. Niemand heeft nog geld om produkten te importeren” , aldus Bais.
Om toch enig luchtverkeer naar Kroatie mogelijk te maken, heeft JAT zijn vluchten op Tivat in Montenegro opgevoerd. “Die luchthaven ligt slechts zo’n negentig kilometer van Dubrovnik en is een alternatief” , zegt de JAT- manager. De Sloveense luchtvaartmaatschappij Adria Airways heeft zijn thuisbasis Ljubljana ingeruild voor het Oostenrijkse Klagenfurt. Vanuit de Karinthische hoofdstad wordt de luchtvracht naar Slovenie over de weg vervoerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement