Sinds maart gaat het om 4 miljoen ton graan, die via de Donau is vervoerd. Die rivier is belangrijker geworden voor Oekraïne omdat de havens aan de Zwarte Zee maandenlang geblokkeerd werden door Rusland. Miljoenen tonnen graan konden daardoor het land niet verlaten.

Pas eind juli sloten Oekraïne en Rusland onder toezicht van de Verenigde Naties en Turkije een deal om graantransporten over zee weer mogelijk te maken. Volgens het Istanbul Coordination Center, dat de graantransporten in de gaten houdt, is sindsdien zo’n 1 miljoen ton graan en andere voedingsmiddelen over de Zwarte Zee vervoerd. 103 schepen voeren vanuit of naar Oekraïne.

Er is ook nog graan vervoerd via het spoor en via ingewikkelder routes. Zo werd er graan via de Donau naar Roemenië vervoerd om daar weer per schip via de Zwarte Zee verder te worden gevoerd.