NS zet bussen in.

Misschien heeft Vladimir Poetin, bij het zien van de beelden uit ons deel van Europa, in een niet te stuiten refl ex nog heel even aan die tijd teruggedacht. Maar zijn eigen leger is sinds het einde van de koude oorlog ook gereduceerd tot een berg roest die hooguit nog inzetbaar is op momenten dat het zonnetje schijnt en de benodigde manschappen bereid worden gevonden de wodka even te laten staan voor een frische, fröhliche Krieg.

Het is altijd weer aardig de weeralarmen over elkaar heen te zien buitelen zodra er in West-Europa sprake is van hevige sneeuwval. Hevige sneeuwval houdt in dat treinen onwrikbaar vast komen te zitten voor wissels die, alle maatregelen ten spijt, maar niet van de stand Breda in die richting Roodeschool zijn te bewegen. De ANWB waarschuwt voor een record-ochtendspits. Het Rode Kruis maakt vijfduizend hectoliter erwtensoep aan. Napoleon en Hitler, ze hebben allebei gelukkig de logistieke fout begaan Rusland aan te vallen zonder met hun winter, die echte van de Russen dus, rekening te houden.

Hun cavalerie begaf het in de bijna polaire weersomstandigheden en de bevoorradingstroepen konden zich niet door duizenden kilometers sneeuwwallen heenwerken. Ook al zaait hij onder de eigen mensen evengoed dood en verderf, de winter is voor Russen in oorlogstijd de Twaalfde Man. Binnenkort zal WikiLeaks een document onthullen waaruit onomstotelijk blijkt dat die goeie ouwe USSR de eigenlijke uitvinder is van de Opwarming van de Aarde. Die theorie, sneeuw en ijs op hun retour, regen en storm in het vooruitzicht, moest ons zand in de ogen strooien. I’m dreaming of a white Christmas, moet Leonid Breznjev nog eens onder de douche in het Kremlin hebben gezongen. Opnamen hiervan onder http://wikileaks.org/brezniew/singing-shower/032p. Het schijnt, maar dat is van horen zeggen, dat Poetin hem z’n zeepje aanreikte.