Boetekleden in de uitverkoop

Ik sta in Antwerpen met een trui in mijn hand geïnteresseerd te turen naar het prijskaartje.

Mijn interesse gaat niet zozeer uit naar de prijs van de trui, maar naar de verschillende prijzen die op het kaartje staan voor verschillende landen. Kennelijk is het normaal om verschillende prijzen per land op hetzelfde kaartje te vermelden.

Gek genoeg is deze trui in België een tientje duurder dan in Nederland. In de VS is de trui niet alleen fors goedkoper, maar heeft dezelfde trui ook ineens een andere maat. Ik besluit de trui in Nederland te kopen. Je bent Nederlander of niet.

Het past in het plaatje van vandaag. Voordat je iets koopt, is het eenvoudig om van tevoren op internet de prijzen te vergelijken en een afweging te maken tussen prijs, kwaliteit en service. Het ‘shoppen’ in verschillende lidstaten is een belangrijk thema in Europa. De Europese Commissie wil de interne markt zoveel mogelijk stimuleren door het creëren van een level playing field tussen de verschillende lidstaten. Het wegnemen van grote verschillen tussen de lidstaten maakt het minder aantrekkelijk om over de grens te gaan shoppen en zo wordt een zekere neutraliteit gecreëerd. Denk aan de harmonisatie op het gebied van btw en accijns. Natuurlijk zijn er nog verschillen, maar veel minder dan voorheen.

Onlangs verscheen een voorstel voor een ‘Richtlijn tot harmonisering van strafrechtelijke sancties in douanezaken’. De reden was dat het prijskaartje voor non-compliance in douanezaken behoorlijk wat verschillen liet zien tussen de lidstaten. De maximale boete varieerde van een paar duizend euro tot een bedrag van 55 miljoen euro. Saillant detail was het verschil tussen België en Nederland van tientallen miljoenen. Daar kun je behoorlijk wat truien voor kopen. De Europese Commissie was van mening dat dit grote verschil in strafrechtelijke sancties tot oneerlijke concurrentie binnen de EU leidt en besloot dit aan te pakken. De hoge boetes en gevangenisstraff en gelden straks voor iedereen.

Goed nieuws met een behoorlijke nasmaak als je het mij vraagt. Was dit nu zo’n halszaak? Uit de gesprekken met mijn klanten blijkt dat niemand ook maar een seconde heeft nagedacht over verschillen in sanctiebepalingen bij het kiezen van een vestigingsplaats. Sterker nog, de maximale sancties blijken in de praktijk heel anders. We weten uit ervaring bijvoorbeeld dat de soep in België nooit zo heet wordt gegeten. Maar ja, perceptie en werkelijkheid… dat blijft blijkbaar toch een moeilijke exercitie voor de Commissie. In een tijd van AEO waarin samenwerking en wederzijds vertrouwen de boventoon voeren, lijkt mij strafharmonisatie niet het onderwerp met de meeste prioriteit. In ieder geval heeft het boetekleed straks overal in Europa dezelfde prijs, gelukkig maar…

Raoul Ramautarsing

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Boetekleden in de uitverkoop | NT

Boetekleden in de uitverkoop

Ik sta in Antwerpen met een trui in mijn hand geïnteresseerd te turen naar het prijskaartje.

Mijn interesse gaat niet zozeer uit naar de prijs van de trui, maar naar de verschillende prijzen die op het kaartje staan voor verschillende landen. Kennelijk is het normaal om verschillende prijzen per land op hetzelfde kaartje te vermelden.

Gek genoeg is deze trui in België een tientje duurder dan in Nederland. In de VS is de trui niet alleen fors goedkoper, maar heeft dezelfde trui ook ineens een andere maat. Ik besluit de trui in Nederland te kopen. Je bent Nederlander of niet.

Het past in het plaatje van vandaag. Voordat je iets koopt, is het eenvoudig om van tevoren op internet de prijzen te vergelijken en een afweging te maken tussen prijs, kwaliteit en service. Het ‘shoppen’ in verschillende lidstaten is een belangrijk thema in Europa. De Europese Commissie wil de interne markt zoveel mogelijk stimuleren door het creëren van een level playing field tussen de verschillende lidstaten. Het wegnemen van grote verschillen tussen de lidstaten maakt het minder aantrekkelijk om over de grens te gaan shoppen en zo wordt een zekere neutraliteit gecreëerd. Denk aan de harmonisatie op het gebied van btw en accijns. Natuurlijk zijn er nog verschillen, maar veel minder dan voorheen.

Onlangs verscheen een voorstel voor een ‘Richtlijn tot harmonisering van strafrechtelijke sancties in douanezaken’. De reden was dat het prijskaartje voor non-compliance in douanezaken behoorlijk wat verschillen liet zien tussen de lidstaten. De maximale boete varieerde van een paar duizend euro tot een bedrag van 55 miljoen euro. Saillant detail was het verschil tussen België en Nederland van tientallen miljoenen. Daar kun je behoorlijk wat truien voor kopen. De Europese Commissie was van mening dat dit grote verschil in strafrechtelijke sancties tot oneerlijke concurrentie binnen de EU leidt en besloot dit aan te pakken. De hoge boetes en gevangenisstraff en gelden straks voor iedereen.

Goed nieuws met een behoorlijke nasmaak als je het mij vraagt. Was dit nu zo’n halszaak? Uit de gesprekken met mijn klanten blijkt dat niemand ook maar een seconde heeft nagedacht over verschillen in sanctiebepalingen bij het kiezen van een vestigingsplaats. Sterker nog, de maximale sancties blijken in de praktijk heel anders. We weten uit ervaring bijvoorbeeld dat de soep in België nooit zo heet wordt gegeten. Maar ja, perceptie en werkelijkheid… dat blijft blijkbaar toch een moeilijke exercitie voor de Commissie. In een tijd van AEO waarin samenwerking en wederzijds vertrouwen de boventoon voeren, lijkt mij strafharmonisatie niet het onderwerp met de meeste prioriteit. In ieder geval heeft het boetekleed straks overal in Europa dezelfde prijs, gelukkig maar…

Raoul Ramautarsing

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement