In het land lopen duizenden rechtszaken vanwege de pijnstillerscrisis die door overdoses de afgelopen twee decennia aan een half miljoen Amerikanen het leven heeft gekost, inclusief beroemde slachtoffers als de popmuzikanten Prince en Tom Petty. Een warehousemanager van een grote Amerikaanse drogisterijketen verklaarde vorige maand in een van de zaken dat de bestellingen voor opioïden die doorlopend binnen waren gekomen vanuit de drogisterijwinkels een ‘niet te stoppen tikkende tijdbom’ waren geworden.

Miljoenen Amerikanen raakten verslaafd aan de zware, legaal verkrijgbare pijnstillers en liepen de deuren plat bij dokters, apotheken en drogisterijen, maar het probleem begon toch echt aan de aanbodzijde van de bevoorradingsketen, schrijven twee Amerikaanse wetenschappers deze week in een in de Journal of Supply Chain Management gepubliceerd onderzoek. Als leveranciers bepaalde verwachtingen hebben van de marktinteresse en daarom bepaalde voorraden produceren, dan komt die markt onder druk te staan om aan die prognoses van de vraag te voldoen, aldus Ednilson Bernardes, professor global supply chain management aan de West Virginia University, die samen met Paul Skelton van Washington State University zijn wetenschappelijke licht op de zaak liet schijnen. Om de situatie in onwetenschappelijke taal samen te vatten, kan je stellen dat het voor farmaceutische bedrijven makkelijk geld verdienen was met de verslavende, goedkoop te produceren pijnstillers en dat ze daarom de giftigheid ervan negeerden en de markt overstelpten. De meeste rechters moeten dat beeld nog gaan bekrachtigen met vonnissen, maar volgens de New York Times oordeelde een eerste jury in november al dat drogisterijen met hun grote voorraden de pijnstillerscrisis hebben aangewakkerd.

Donald Trump wist met beleidsmaatregelen het aantal pijnstillerdoden in 2019 terug te dringen tot 50.000, maar in 2020 deed het coronavirus de Amerikanen toch weer vaker naar de pijnstillers grijpen, met een toename tot 68.000 doden tot gevolg. Volgens Bernardes en Skelton heeft het pijnstillersprobleem laten zien hoe te gretige aanbieders in supply chains voor misstanden kunnen zorgen, en is dat ook voor de rest van de logistieke wereld een harde les.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement