Het is een zware prijs die de economie zal betalen voor het sanctiebeleid. Toch merk je in gesprekken met verladers dat ze het er zeker voor over hebben. ‘Waarom zouden we zaken willen doen met een land dat een oorlog begint in een buurland zonder enige begrijpelijke aanleiding’, is een veelgehoorde reactie. Daar willen ze niet mee geassocieerd worden en ze voelen het als hun maatschappelijke plicht om de druk op Poetin verder op te voeren.

Daarin hebben ze natuurlijk wel een punt. Er zijn wel eens economische sancties voor minder zware vergrijpen opgelegd. Als je bij zo’n militaire inval al niets zou ondernemen als westers welvarend land, kun je je afvragen wanneer wél, ook al doen sancties aan beide kanten nog zoveel pijn.

Nu is er niet alleen de continue dreiging van militaire escalatie tussen Rusland en de NAVO, ook zal de energievoorziening in Europa de komende tijd zwaar op de proef worden gesteld. En de aanvoer van diverse grondstoffen zal verstoord worden. Het is de vraag of we daar klaar voor zijn. Ook hiervoor zal de industrie waarschijnlijk een zware prijs moeten betalen, door bijvoorbeeld productie af te schalen of zelfs helemaal te stoppen. Daar zal ook de logistieke sector veel last van krijgen.

Het speelt bij sommige bedrijven ook mee, dat ze niet het risico willen nemen dat ze misschien het sanctiebeleid per ongeluk overtreden. Daarom doen ze maar even geen zaken meer met Russische partijen. Ze mogen van de overheid echter verwachten dat er duidelijkheid wordt gegeven over welke acties en partijen nu precies onder de EU-sancties vallen. Want er heerst op dit gebied grote onduidelijkheid, veel bedrijven weten niet waar ze aan toe zijn. Dat maakt het moeilijk om erop in te spelen en leidt alleen maar tot extra schade. Als je schade oploopt door maatschappelijke betrokkenheid of door duidelijk afgekondigde sancties, is dat makkelijker te accepteren dan wanneer die schade een gevolg is van een keuze door een gebrek aan informatie.

Het valt te prijzen dat veel vooraanstaande bedrijven zelf al het besluit hebben genomen om helemaal geen zaken meer te doen in of met Rusland, ook multinationals die er zelf grote belangen hebben. Want zo’n militaire operatie op Europees grondgebied kan niet onbestraft blijven. En sancties zijn vooralsnog het enige wapen dat ingezet kan worden om verdere militaire escalatie te voorkomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement