De Stint was nooit goed onderzocht qua veiligheid en er kwamen kinderen om het leven bij een ongeluk waarna het voertuig de weg niet meer op mocht totdat de veiligheid was bewezen. Het duurde jaren voordat het weer voorzichtig door kinderdagverblijven gebruikt mocht worden.

Een e-truck kan in brand vliegen door een aanrijding waarbij de accu wordt beschadigd of tijdens het opladen. Zoals u kunt lezen in dit artikel, moet de brandweer hierbij vooral ‘improviseren’. Accu’s zijn niet zonder risico’s. Helaas zijn er al diverse voorbeelden bekend waarbij hele bedrijfspanden in rook zijn opgegaan nadat ergens in een vloot elektrische voertuigen (zoals supermarktbezorgbusjes of deelscooters) brand ontstond. Gelukkig worden de meeste trucks buiten geparkeerd.

Toch moet je er niet aan denken wat er gebeurt als in het naastgelegen distributiecentrum ADR-goederen liggen opgeslagen. Of als een truck in een lange tunnel in brand vliegt, of wanneer een e-truck geladen met chemische stoffen vlam vat.

De industrie is verantwoordelijk voor de veiligheid van de producten die zij leveren. De overheid is verantwoordelijk om hierop toe te zien en in actie te komen wanneer er onverhoopt toch een keer iets mis gaat. De verwachting is dat vanaf 2025 het aantal elektrische trucks fors zal toenemen. In 2030 zijn er bijna 12.000 uitstootvrije vrachtauto’s nodig om de bevoorrading in zero-emissie- zones te verzorgen. De kans op ongelukken gaat de komende jaren evenredig hard omhoog.

Het is niet echt een geruststelling dat er nog geen draaiboek klaar ligt bij de brandweer voor wanneer het mis gaat. Zeker omdat al die trucks in eerste instantie vooral in de dichtbevolkte binnensteden gaan rijden.

De overheid stelt vele miljoenen aan subsidie beschikbaar voor de transitie naar elektrisch vervoer. Het is dus geen budgetkwestie om ook eens goed naar de veiligheid te kijken. Kennelijk is dat nu nog wel een blinde vlek in Den Haag. Kortom: huiswerk voor de ministeries!

Lees ook: Tunnelbrand met e-truck? Daar ligt geen plan voor klaar

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement