Een teken aan de wand zijn de moeilijkheden waarmee elektrische fietsfabrikanten kampen. Zo moet Stella, dat met recordcijfers tijdens de coronacrisis gouden tijden beleefde, nu fors reorganiseren om de teruglopende verkopen op te vangen. Hetzelfde geldt voor Van Moof, ooit de trots van het Amsterdamse innovatiecluster. Binnenkort kunt u in dit blad lezen dat de voorraden bij Pon Logistics, dat naast auto- ook fietsonderdelen opslaat, al hoog zijn opgelopen. Tijdens de coronajaren was het soms juist maanden of een jaar wachten op een onderdeel. Nu komen we erachter de de ‘boom’ van toen niet het nieuwe normaal is, en hebben we te maken met aanzienlijke ontslagrondes die diverse beursgenoteerde multinationals al hebben aangekondigd omdat ze de afgelopen jaren misschien wel te veel personeel hadden aangenomen.

In de nog altijd oververhitte arbeidsmarkt kan afkoling geen kwaad, zo heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank al meerdere malen aangegeven. Daarom zal de Europese Centrale Bank niet schromen de inflatie verder af te zwakken door de rente te blijven verhogen. In de logistiek geldt het ook: in deze sector kan een beetje afkoeling eveneens geen kwaad.

Ondernemers moesten regelmatig ‘nee’ verkopen aan hun klanten vanwege personeelsgebrek. En waar verladers de afgelopen jaren een transporteur vooral kozen op basis van prijs, realiseren ze zich nu weer dat er ook waarde zit in betrouwbaarheid en continuïteit.

Logistieke problemen waren de afgelopen twee jaar mede-veroorzaker van een toenemende inflatie. De tijd dat een container van Shanghai naar Rotterdam een duizelingwekkende 15.000 dollar kostte, ligt gelukkig weer ver achter ons. De containervaart zal dit jaar een nieuw evenwicht vinden, ook in de kwaliteit van de dienstverlening. Waar rederijen hun klanten de laatste jaren richting de dure spotmarkt stuurden, zal dat dit jaar juist andersom zijn. Verladers die normaliter gebruikmaken van de contractmarkt, kiezen misschien weer liever voor de goedkope spotmarkt. Ze geven hierbij de rederijen een koekje van eigen deeg, zou je kunnen zeggen.

De conjunctuur ging tijdens de coronacrisis zo snel omhoog dat er nu sprake is van normalisatie, maar de inflatie heeft wel gezorgd voor stevige looneisen. Werknemers verdienen een goed loon en een algemene stijging van 6% of misschien wel 8% is nu zeker niet te veel gevraagd. Sommige vakbonden maken het echter wel erg bont met een 14%-eis en deinzen er niet voor terug om werkgevers die 11% bieden, te beantwoorden met stakingen. De forse loonstijgingen moeten echter uit de brutomarges van dit jaar betaald worden en dat zal niet altijd lukken. Daardoor moeten logistieke ondernemers – en hetzelfde geldt voor andere sectoren waar krapte op de arbeidsmarkt heerst – zich misschien wel opmaken voor een koele zomer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement