Het komt niet zo vaak voor dat een subsidieregeling al is gepubliceerd in de Staatscourant, om later via een ‘besluit van algemene strekking’ in hetzelfde dezelfde medium weer te worden ingetrokken. Toch was dat de manier waarop het kabinet transportondernemers begin deze maand een flinke kater wist te bezorgen. Door de hoogst ongebruikelijke uitglijder wordt hen bijna 30 miljoen euro door de neus geboord.

Voordat Heijnen op de rem trapte, meldde zij tevreden dat de AanZET-subsidie door de ophoging dit jaar goed zou zijn voor de aanschaf van in totaal 720 emissievrije vrachtauto’s. Dat zou een mooie nieuwe stap zijn voor de ingroei van elektrische vrachtwagens in Nederland. Dankzij de regeling heeft het aantal zero-emissietrucks in Nederland het afgelopen halfjaar een grote sprong gemaakt en het zou een uiterst kwalijke zaak zijn voor de verduurzaming van het wegvervoer in ons land als het kabinet besluit het ingezette groeipad te verlaten.

Dat is nog even los van juridische bezwaren tegen deze gang van zaken. Welbeschouwd zou je ervan uit kunnen gaan dat de gewijzigde subsidieregeling twee dagen lang van kracht is geweest. Er was sinds de loting na de vorige subsidieronde bovendien al duidelijk welke aanvragers in aanmerking zouden komen voor de extra aanschafpremies. De vraag of zij zich terecht benadeeld mogen voelen, is voer voor staatsrechtdeskundigen.

Toch is er aanleiding om hoop te houden dat die honderden extra e-trucks er toch kunnen komen. ‘Na Prinsjesdag zal worden bezien of deze subsidieplafonds alsnog worden verhoogd’, schrijft de staatssecretaris in het bericht waarmee ze een streep zet door de extra subsidie. Daarmee laat de bewindsvrouw de deur nadrukkelijk op een kier staan, nadat ze eerder had laten weten op zoek te zullen gaan naar extra geld voor de AanZET-regeling en ook uitvoeringsorganisatie RVO al eens had laten doorschemeren dat er meer steun in het verschiet ligt.

Dat zijn nog geen harde beloftes, maar tegelijkertijd kunnen ook halve toezeggingen van het kabinet niet zomaar zonder vervolg blijven. Hopelijk ziet de staatssecretaris dit ook en voelt zij de urgentie om met Prinsjesdag alsnog met de broodnodige verdubbeling van de AanZET-regeling te komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement