De groei wordt veroorzaakt door een sterke wereldwijde vraag en het herstel van de bedrijvigheid in het land na eerdere fabriekssluitingen als gevolg van het coronavirus. De groeicijfers overstijgen verwachtingen van analisten die uitgingen van ongeveer 12 procent.

Invoer

De invoer steeg in november met 4,5 procent op jaarbasis, iets minder dan de toename in oktober (4,7 procent). Het gaat om de derde opeenvolgende maand van expansie. Analisten zeggen dat een groeiende binnenlandse vraag en hogere grondstofprijzen hiervoor verantwoordelijk zijn.

Het handelsoverschot voor november bedraagt 75,42 miljard dollar (62,15 miljard euro), het grootste sinds ten minste 1981. In oktober was dat nog 58,44 miljard dollar.

Productiemotor

De sterk gestegen verkoop van koelkasten, broodroosters en magnetrons aan huishoudens in de wereld heeft ertoe bijgedragen dat de Chinese productiemotor weer tot leven is gekomen, waardoor de vraag naar belangrijke metalen zoals staal, koper en aluminium na een sterke inzinking begin dit jaar sterk is toegenomen.

Tevens leidt de toegenomen export tot stijgende prijzen op de containerlijnvaart.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement