Afzetprijzen industrie verder afgenomen in mei

door lagere olieprijzen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in mei 4,9 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de tweede maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Foto: Shutterstock

In april lieten de prijzen al voor het eerst in ruim twee jaar een daling zien. In die maand bedroeg de prijsdaling 2,4 procent. Sinds juli 2022 laat de stijging van de afzetprijzen al een onafgebroken afvlakking zien.

De afzetprijzen van de industrie hangen vooral nauw samen met de olieprijzen en die zijn afgenomen ten opzichte van een jaar geleden. Zo kostte een vat ruwe Brent-olie in mei bijna 70 euro. Dat was ongeveer 34 procent minder dan een jaar eerder. In april kostte een vat Brent-olie ruim 76 euro, ofwel 22 procent minder dan een jaar eerder.

In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in mei wel hoger dan een jaar eerder. In de aardolie-industrie lag het prijsniveau echter bijna 31 procent lager dan een jaar terug en in de chemie daalden de prijzen met bijna 16 procent door de lagere olieprijzen.

Afzetprijzen industrie verder afgenomen in mei | NT

Afzetprijzen industrie verder afgenomen in mei

door lagere olieprijzen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in mei 4,9 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de tweede maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Foto: Shutterstock

In april lieten de prijzen al voor het eerst in ruim twee jaar een daling zien. In die maand bedroeg de prijsdaling 2,4 procent. Sinds juli 2022 laat de stijging van de afzetprijzen al een onafgebroken afvlakking zien.

De afzetprijzen van de industrie hangen vooral nauw samen met de olieprijzen en die zijn afgenomen ten opzichte van een jaar geleden. Zo kostte een vat ruwe Brent-olie in mei bijna 70 euro. Dat was ongeveer 34 procent minder dan een jaar eerder. In april kostte een vat Brent-olie ruim 76 euro, ofwel 22 procent minder dan een jaar eerder.

In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in mei wel hoger dan een jaar eerder. In de aardolie-industrie lag het prijsniveau echter bijna 31 procent lager dan een jaar terug en in de chemie daalden de prijzen met bijna 16 procent door de lagere olieprijzen.