Prijzen nog maar 0,2 procent gestegen, laagste inflatie sinds 2016

energieprijzen een stuk lager

Het dagelijks leven is in september 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. Daarmee was de inflatie een stuk lager dan een maand eerder, toen de prijzen in doorsnee 3 procent stegen. De inflatie in de hele eurozone blijft echter wel hoog.

Het zijn de kleinste prijsstijgingen die het CBS sinds september 2016 bekendmaakte. Dat de inflatie zo laag uitvalt, komt vooral door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit. Die schoten in 2022 nog hard omhoog door zorgen over het aanbod van aardgas nadat Rusland de toevoer daarvan naar Europa grotendeels had afgeknepen. Nu zijn de energieprijzen een stuk lager.

Volgens de Europese meetmethode, die net iets anders is dan die van het CBS, daalden de prijzen zelfs op jaarbasis. Het gaat dan om een afname van 0,3 procent. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

In de supermarkt merken mensen waarschijnlijk nog niet heel veel van de afgenomen inflatie. De prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in september nog 10 procent hoger dan een jaar eerder.

De inflatie liep sinds het einde van 2021 al steeds harder op, waarbij de oorlog in Oekraïne sinds februari 2022 voor extra sterke prijsstijgingen zorgde. De gevolgen voor de koopkracht van Nederlanders werden daarmee ook een belangrijk politiek thema. In de aanloop naar de verkiezingen is bestaanszekerheid bijvoorbeeld een belangrijk thema geworden en veel partijen in de Tweede Kamer steunen een extra verhoging van het minimumloon.

Eurozone

De inflatie in de eurozone blijft echter nog wel hoog, al is ook die in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.

De inflatie valt lager uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op een inflatie van 4,5 procent gerekend. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in het eurogebied met 0,3 procent. Hier werd gemiddeld op een toename van 0,5 procent gerekend.

De afzwakkende inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) meer ruimte bieden om langer door te gaan met het pauzeren van de renteverhogingen. Eerder deze maand verhoogde de ECB de rente voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit, maar de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hintten er al op dat er een einde is gekomen aan die verhogingen. De ECB heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Prijzen nog maar 0,2 procent gestegen, laagste inflatie sinds 2016 | NT

Prijzen nog maar 0,2 procent gestegen, laagste inflatie sinds 2016

energieprijzen een stuk lager

Het dagelijks leven is in september 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. Daarmee was de inflatie een stuk lager dan een maand eerder, toen de prijzen in doorsnee 3 procent stegen. De inflatie in de hele eurozone blijft echter wel hoog.

Het zijn de kleinste prijsstijgingen die het CBS sinds september 2016 bekendmaakte. Dat de inflatie zo laag uitvalt, komt vooral door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit. Die schoten in 2022 nog hard omhoog door zorgen over het aanbod van aardgas nadat Rusland de toevoer daarvan naar Europa grotendeels had afgeknepen. Nu zijn de energieprijzen een stuk lager.

Volgens de Europese meetmethode, die net iets anders is dan die van het CBS, daalden de prijzen zelfs op jaarbasis. Het gaat dan om een afname van 0,3 procent. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

In de supermarkt merken mensen waarschijnlijk nog niet heel veel van de afgenomen inflatie. De prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in september nog 10 procent hoger dan een jaar eerder.

De inflatie liep sinds het einde van 2021 al steeds harder op, waarbij de oorlog in Oekraïne sinds februari 2022 voor extra sterke prijsstijgingen zorgde. De gevolgen voor de koopkracht van Nederlanders werden daarmee ook een belangrijk politiek thema. In de aanloop naar de verkiezingen is bestaanszekerheid bijvoorbeeld een belangrijk thema geworden en veel partijen in de Tweede Kamer steunen een extra verhoging van het minimumloon.

Eurozone

De inflatie in de eurozone blijft echter nog wel hoog, al is ook die in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.

De inflatie valt lager uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op een inflatie van 4,5 procent gerekend. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in het eurogebied met 0,3 procent. Hier werd gemiddeld op een toename van 0,5 procent gerekend.

De afzwakkende inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) meer ruimte bieden om langer door te gaan met het pauzeren van de renteverhogingen. Eerder deze maand verhoogde de ECB de rente voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit, maar de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hintten er al op dat er een einde is gekomen aan die verhogingen. De ECB heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement