Na de overname van Zwitserse concurrent in 2019 door de Denen werd de naam van DSV gewijzigd in DSV Panalpina om recht te doen aan de mondiale marktpositie (destijds de nummer 5 van de expeditiewereld) en naamsbekendheid van het merk. Nauwelijks twee jaar later wil Andersen toch af van de lange Zwitserse toevoeging. Hij vindt dat de naam nog nauwelijks commerciële waarde heeft en ook uit de juridische bedrijfsnaam kan worden gesloopt.

Wegvervoer

Andersen wil weer terugkeren naar de oude initialen DSV uit de beginjaren van het bedrijf, wat staat voor De Sammensluttede Vognmaend (De Verenigde Wegvervoerders).

Ofschoon dat wegvervoer nog maar een van de vele onderdelen is van de nummer vier van de mondiale expeditiewereld past de kortere naam beter bij de globale ambitie van de Denen, aldus de topman. Vooral nu ook Agility binnenkort aan de prijzenkast kan worden toegevoegd en het bedrijf zich nu lijkt de richten op de ultieme hoofdprijs in de expeditiemarkt: DB Schenker.

Hamerstuk

Op een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 8 september zal er er gestemd worden over de naamsverandering, maar iedereen verwacht dat het een hamerstuk zal worden. De enige grote partij, die waarschijnlijk verbaal nog enige bezwaren zal laten horen, is de Zwitserse Ernst Göhner Stichting, de voormalige oprichter en eigenaar van Panalpina.

Hoe groot het sentiment is bij deze beleggingsgroep om vast te houden aan de historische naam valt te bezien aangezien zij uiteindelijk ruim twee jaar geleden de zelfstandigheid van Panalpina in ruilden voor een minderheidsbelang ( bijna 11%) in DSV Panalpina,

DB Schenker

Dat aandelenpakket is door de snelle integratie van de Zwitserse expediteur in de Deense logistieke dienstverlener en de enorm gestegen resultaten van DSV Panalpina nu ruim 4 miljard euro waard. De historische merknaam Panalpina zal dan ook binnenkort definitief geschiedenis zijn in de expeditiemarkt. Dat roept de vraag op of DB Schenker uiteindelijk hetzelfde lot is beschoren of dat DSV Schenker uiteindelijk beter bekt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement