Nu de oorlog tussen Oekraïne en Rusland oplaait, zet de Rotterdamse haven zich schrap voor cyberaanvallen. Castelein maakt zich meer zorgen over de digitale processen dan om een fysieke aanval met raketten. Dat vertelde hij zondagavond in het TV-programma Op1. Het havenbedrijf schaalt momenteel de beveiliging op, bijvoorbeeld door externe hackers in te zetten die zoeken naar zwakke plekken.

In 2017 werd door ransomware de APM terminal lamgelegd, die situatie maakt duidelijk hoe groot de gevolgen van een cyberaanval in de haven kunnen zijn. De haven is van vitaal belang voor Nederland en Noordwest Europa. Volgens Castelein hebben de grote bedrijven hun cyberweerbaarheid op orde; zijn zorgen gaan vooral over de groep mkb-bedrijven. ‘Er zitten zo’n 3.000 bedrijven in de haven en je bent zo sterk als je zwakste schakel.’

Oorlogshandeling

Presentator Sven Kockelmann haalt aan dat in Oekraïne nu 250.000 hackers actief zouden zijn om het het Russische leger moeilijk te maken. Dat hackersgroepen van die omvang zich kunnen richten op Rotterdam is een angstig idee. Castelein: ‘En er is geen garantie dat dat niet gebeurt.’

Mocht de haven aangevallen worden en het is duidelijk dat het een staatsgestuurde aanval vanuit Rusland is, dan is dat een oorlogshandeling. Wat de gevolgen daarvan zijn voor Nederland is onduidelijk, omdat er geen precedent is. Bij een cyberaanval is het bovendien heel lastig te bepalen waar die vandaan komt en welke partij erachter zit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement