Dat blijkt uit een rapportage van data-analist FourKites, dat zegt dagelijks 2,5 miljoen zendingen te volgen. Daaruit blijkt dat de gemiddelde verblijftijd in Hamburg sinds april is opgelopen van ruim vijf dagen tot 9,5 dagen deze week. In Bremerhaven ging het gemiddelde omhoog van 6,5 naar 9,3 dagen.

Antwerpen en Rotterdam

In Antwerpen en Rotterdam blijven de verblijfstijden onder de pieken van maart en april, maar ze nemen de laatste weken wel weer gestaag toe. In Antwerpen is de gemiddelde verblijftijd nu 7,5 dagen. Dit is lager dan de piek van 8,1 dagen begin april, maar 15% hoger dan aan het begin van het jaar.

Voor Rotterdam is de gemiddelde verblijftijd nu 6,9 dagen. Dit is 10% onder het begin van het jaar en 21% onder de piek van eind maart. Sinds het laagste niveau van zes dagen aan het eind van juni is de verblijftijd in Rotterdam weer met 15% gestegen.

In Valencia is de gemiddelde verblijftijd nu 8,8 dagen. Dit is onder de piek van ruim tien dagen in mei en juni, maar boven de ongeveer acht dagen in de eerste twee maanden van het jaar. Het gemiddelde voor de overige Europese havens is sinds begin dit jaar gedaald van 8,6 naar 7,6 dagen.

Felixstowe

FourKites heeft het vizier gericht op de Britse haven Felixstowe. Vakbonden hebben daar een achtdaagse staking aangekondigd. Die begint komende maandag als de werkgever niet ingaat op de eis om de lonen van de havenwerkers met het inflatiecijfer van 11,8% te verhogen.

De analist wijst erop dat de duur van het zeetransport na stakingen in Melbourne, Sydney, Fremantle en Montreal met 15 tot 50% toenamen. FourKites zal de komende weken de impact van stakingen bij Felixstowe ‘nauwlettend volgen’.

Overigens dreigt ook in Liverpool een havenstaking, maar de bonden hebben daarvoor nog geen datum genoemd. In Nederland heeft vakbond FNV Havens verklaard dat voor Felixstowe bestemde schepen die uitwijken naar andere havens ‘besmet’ zullen worden verklaard. Concreet betekent dit dat ze waarschijnlijk ook niet in Rotterdam behandeld zullen worden.

Intussen lijken de zwaarste congestieproblemen aan de Amerikaanse westkust achter de rug. Begin dit jaar lagen lange tijd meer dan honderd containerschepen te wachten voor het havenpaar Los Angeles/Long Beach en bedroeg de wachttijd meer dan twee weken. Deze week was de wachtrij geslonken tot slechts vijftien schepen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement