Zowel duisport als Port of Antwerp Bruges willen uitgroeien tot een centrale waterstofhub voor Europa. De havenbedrijven gaan daarom samenwerken op het gebied van de energietransitie, spoor- en achterlandverbindingen en haveninfrastructuur.

De havens willen gezamenlijk een toeleveringsketen voor waterstof opbouwen. Om dat voor elkaar te krijgen staat er voor het transport van waterstof een pijpleiding in de planning. Ook moet er een hoogfrequente spoorshuttle komen die als ‘rollende pijpleiding’ dienst gaat doen.

Omdat beide havens streven naar klimaatneutraliteit in 2050, maakt ook de ontwikkeling van milieuvriendelijk havenoverslagmateriaal deel uit van de gezamenlijke overeenkomst. Duisport sloot eerder al vergelijkbare overeenkomsten met de havens van Rotterdam en Amsterdam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement