De grote sluis bij Kornwerderzand (Lorentzsluizen) moet 11 meter breder worden. Ook moeten nabijgelegen bruggen worden vernieuwd en de vaargeul in het IJsselmeer verdiept. Het gebied moet door de verbreding toegankelijk worden voor grotere schepen, daarvan profiteren maritieme bedrijven rond het IJsselmeer en ook het havengebied Port of Zwolle.

De verbreding van de sluis hing op de financiering vanuit het bedrijfsleven. Die horde is nu genomen. Met het totale project is zo’n 215 miljoen euro gemoeid, waarvan het Rijk ongeveer 111 miljoen euro voor haar rekening neemt en de provincie Friesland zo’n 80 miljoen. De ondernemers lappen nu de overige 26,5 miljoen euro bij.

Om het geld vanuit het bedrijfsleven bij elkaar te krijgen wordt gekeken naar het economische profijt dat een bedrijf heeft van de verbreding. De provincie Friesland schiet het bedrag van 26,5 miljoen euro voor via een leenfonds, waar bedrijven na ingebruikname van de vernieuwde sluis naar rato geld in storten totdat de totale som terug is betaald. Met die regeling moesten de marktpartijen dan nog wel akkoord gaan.

Dat is nu gebeurd. ‘Er zijn eigenlijk geen bedrijven die deze regeling hebben afgewezen’, zegt Gert Schouwstra van AA-Planadvies. Hij is intermediair tussen de provincie Friesland en de marktpartijen en betrokken bij het opstellen van de regeling. ‘Daarmee staat niets de verruiming nu nog in de weg.’

Lees ook: ‘Verbreding Kornwerderzandsluis keerpunt voor regio Port of Zwolle’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement