In totaal komen er twee magazijnen van elk 8.000 vierkante meter, verbonden door een afdak van 4.000 vierkante meter. Aprojects, PSA en het Antwerpse havenbedrijf hebben hiervoor dinsdag een overeenkomst ondertekend. Aprojects, dat vanuit Antwerpen is uitgegroeid tot een internationale speler met 160 medewerkers in vijftien landen, investeert 10 miljoen euro in de gebouwen. PSA staat in voor de logistieke infrastructuur, zoals een grote Liebherr-havenkraan, de tachtigste op rupsbanden in de haven van Antwerpen.

De magazijnen worden gebouwd naast de bestaande stukgoedterminal van PSA langs kaai 410. Aprojects neemt een deel van het terrein in subconcessie van PSA, dat het zelf in concessie heeft van het havenbedrijf. Privébedrijven kunnen in de haven van Antwerpen geen terreinen kopen, het havenbedrijf verleent alleen langlopende concessies. De magazijnruimte wordt zo open mogelijk gebouwd, zonder afzonderlijke ruimtes voor speciale ladingen of dockingstations. Het zal vooral gebruikt worden voor stukgoederen en internationale projectladingen, zoals Aprojects die al veel behandelt voor onder meer Siemens en GE. Voor de administratie wordt er een bijgebouwtje opgetrokken.

Groene waterstof

‘Met dit nieuwe platform willen we een one-stop-shop logistics-concept aanbieden voor onze klanten’, zegt Eric Clonen, cco bij Aprojects. ‘We zullen het onder meer inzetten als ondersteuning voor de opbouw van petrochemische installaties in de haven. Ook de hele supplychain van de groene waterstofproducent Plug, die zich vestigt op de NextGen-site, zal via de nieuwe site verlopen vanuit de internationale Aprojects-locaties. Onderdelen voor zijn Europees netwerk van groene waterstofproductie en de onderdelen voor de CO2-neutrale transportoplossing onder Hyvia, worden er aangevoerd vanuit de Verenigde Staten en China.’

De bouw- en graafwerken verlopen zoveel mogelijk op duurzame wijze. Zo verliep het grondtransport over het water en zijn de daken berekend op de latere plaatsing van PV-panelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement