Na een succesvolle proef met één slimme bolder op de kade bij de ECT Delta terminal, heeft het Havenbedrijf Rotterdam nu zes zogenoemde ‘slimme bolders’ geïnstalleerd. De bolders staan naast elkaar op één ligplaats voor grote containerschepen.

De apparatuur meet de kracht van de trossen, waardoor meer inzicht ontstaat over de gevolgen van het afmeren, aanmeren en liggen van containerschepen aan de kade. Deze metende ligplaats past in het beleid van het Havenbedrijf om door digitalisering de haven veiliger en efficiënter te maken.

Straatman

Het Havenbedrijf Rotterdam houdt zich onder meer bezig met de aanleg en het onderhoud van kademuren. HbR beheert 80 kilometer kademuur en 200 kilometer oeverglooiing. Daarbij maakt het Havenbedrijf ook gebruik van informatie die vrijkomt van de sensoren in de kades. Deze bolder is mede ontwikkeld door Straatman uit Zwijndrecht.

De data vanuit sensoren hebben onder meer aangetoond dat kademuren langer meegaan dan algemeen werd aangenomen. Mede dankzij deze informatie zijn inmiddels Europese normen voor bouwconstructies aangepast. Het aanleggen van de slimme ligplaats past in deze reeks maatregelen om met behulp van digitalisering efficiënter om te gaan met zeer kapitaalkrachtige assets als kademuren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement