Nieuwe rel rond Cosco-deal in haven Hamburg

op lijst 'kritische infrastructuur’

Het Chinese staatsbedrijf Cosco Shipping Ports (CSP) mag wellicht toch geen minderheidsbelang nemen in de Containerterminal Tollerort (CTT) van het Hamburgse overslagbedrijf HHLA.

Foto: Wolfgang Jargstorff, Shutterstock.com

Het Duitse Bundesamt voor Veiligheid en IT (BSI) heeft de overslagterminal sinds begin van dit jaar op de lijst van ‘kritische infrastructuur’ gezet, waardoor de omstreden participatie van het niet EU-bedrijf Cosco opnieuw onder de loep zou moeten worden genomen.

Dat blijkt uit gemeenschappelijk onderzoek van de Süddeutscher Zeitung en de omroepen NDR en WDR. Dat toont aan dat sinds eind van het vorig jaar de regels zijn aangescherpt voor deelnemingen van niet EU-bedrijven in overslagbedrijven in Duitse zeehavens en de binnenvaart. Ondernemingen met een overslagvolume van meer dan 3,27 miljoen ton per jaar hebben daardoor het stempel ‘kritische infrastructuur’ gekregen. Daardoor prijkt sinds januari van dit jaar het Hamburgse CTT op de lijst van de BSI.

Belang van 25%

Cosco kreeg in oktober van het vorig jaar toestemming van de Bondsregering om een minderheidsbelang te nemen in de grote containerterminal van HHLA. Het toegestane belang werd na veel wikken en wegen wel naar beneden bijgesteld, van 35% naar 25%. De hamvraag is nu of deze toestemming opnieuw moet worden bekeken en getoetst dient te worden aan de verscherpte veiligheidseisen.

Volgens overslagbedrijf HHLA is dat niet nodig. Ofschoon de directie de nieuwe registratie bevestigt, verandert er volgens het havenbedrijf eigenlijk niets aan de deal en goedkeuring van vorig jaar. De terminal werd immers al sinds 2018 gezien als ‘kritische infrastructuur’, aldus HHLA in een reactie. Destijds zijn bij het onderzoek dan ook al de eisen rond veiligheid en IT-infrastructuur meegenomen.

Toch heronderzoek nodig

Dat ziet het ministerie van Economische Zaken in Berlijn, blijkens een bericht van het persbureau DPA, geheel anders. Een woordvoerder van het departement meldt daar dat door de nieuwe registratie ‘de voorwaarden voor de goedkeuring zijn veranderd’ en dat het ministerie momenteel onderzoekt welke gevolgen dat zal hebben voor de participatie van Cosco in de Hamburgse containerterminal. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de BSI waren niet bereid om commentaar te geven op de zaak.

Volgens de havenwoordvoerder Michael Kruse van de liberale regeringspartij FDP is een ‘nieuw onderzoek naar de Chinese staatsparticipatie in CTT onontkoombaar’, niet alleen vanwege de nieuwe registratie als ‘kritische infrastructuur’ maar ook omdat de Bondsregering in het najaar komt met een nieuwe wet voor een betere bescherming van gevoelige infrastructuur tegen buitenlandse overnames en deelnemingen. Fouten uit het verleden met deelnemingen van bedrijven uit autocratische landen mogen niet meer worden gemaakt in Duitsland, aldus de politicus. Daarom moet de deelname van Cosco aan de Hamburgse containerterminal voorlopig worden opgeschort in afwachting van nieuw onderzoek, stelt hij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Nieuwe rel rond Cosco-deal in haven Hamburg | NT

Nieuwe rel rond Cosco-deal in haven Hamburg

op lijst 'kritische infrastructuur’

Het Chinese staatsbedrijf Cosco Shipping Ports (CSP) mag wellicht toch geen minderheidsbelang nemen in de Containerterminal Tollerort (CTT) van het Hamburgse overslagbedrijf HHLA.

Foto: Wolfgang Jargstorff, Shutterstock.com

Het Duitse Bundesamt voor Veiligheid en IT (BSI) heeft de overslagterminal sinds begin van dit jaar op de lijst van ‘kritische infrastructuur’ gezet, waardoor de omstreden participatie van het niet EU-bedrijf Cosco opnieuw onder de loep zou moeten worden genomen.

Dat blijkt uit gemeenschappelijk onderzoek van de Süddeutscher Zeitung en de omroepen NDR en WDR. Dat toont aan dat sinds eind van het vorig jaar de regels zijn aangescherpt voor deelnemingen van niet EU-bedrijven in overslagbedrijven in Duitse zeehavens en de binnenvaart. Ondernemingen met een overslagvolume van meer dan 3,27 miljoen ton per jaar hebben daardoor het stempel ‘kritische infrastructuur’ gekregen. Daardoor prijkt sinds januari van dit jaar het Hamburgse CTT op de lijst van de BSI.

Belang van 25%

Cosco kreeg in oktober van het vorig jaar toestemming van de Bondsregering om een minderheidsbelang te nemen in de grote containerterminal van HHLA. Het toegestane belang werd na veel wikken en wegen wel naar beneden bijgesteld, van 35% naar 25%. De hamvraag is nu of deze toestemming opnieuw moet worden bekeken en getoetst dient te worden aan de verscherpte veiligheidseisen.

Volgens overslagbedrijf HHLA is dat niet nodig. Ofschoon de directie de nieuwe registratie bevestigt, verandert er volgens het havenbedrijf eigenlijk niets aan de deal en goedkeuring van vorig jaar. De terminal werd immers al sinds 2018 gezien als ‘kritische infrastructuur’, aldus HHLA in een reactie. Destijds zijn bij het onderzoek dan ook al de eisen rond veiligheid en IT-infrastructuur meegenomen.

Toch heronderzoek nodig

Dat ziet het ministerie van Economische Zaken in Berlijn, blijkens een bericht van het persbureau DPA, geheel anders. Een woordvoerder van het departement meldt daar dat door de nieuwe registratie ‘de voorwaarden voor de goedkeuring zijn veranderd’ en dat het ministerie momenteel onderzoekt welke gevolgen dat zal hebben voor de participatie van Cosco in de Hamburgse containerterminal. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de BSI waren niet bereid om commentaar te geven op de zaak.

Volgens de havenwoordvoerder Michael Kruse van de liberale regeringspartij FDP is een ‘nieuw onderzoek naar de Chinese staatsparticipatie in CTT onontkoombaar’, niet alleen vanwege de nieuwe registratie als ‘kritische infrastructuur’ maar ook omdat de Bondsregering in het najaar komt met een nieuwe wet voor een betere bescherming van gevoelige infrastructuur tegen buitenlandse overnames en deelnemingen. Fouten uit het verleden met deelnemingen van bedrijven uit autocratische landen mogen niet meer worden gemaakt in Duitsland, aldus de politicus. Daarom moet de deelname van Cosco aan de Hamburgse containerterminal voorlopig worden opgeschort in afwachting van nieuw onderzoek, stelt hij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement