Het Antwerpse havengebied beslaat meer dan 120 vierkante kilometer. De geautomatiseerde drones van het D-Hive netwerk coveren dit gebied volledig. Ze ondersteunen daarbij de coördinatie en beveiliging van talrijke operaties in deze complexe omgeving.

‘Drones bieden een uniek perspectief vanuit de lucht en stellen de havenautoriteit in staat om een groot gebied op een snelle en veilige manier te beheren, inspecteren en controleren’, stelt Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges. ‘We zetten deze drones in voor onder meer ligplaatsbeheer, monitoring, inspecties van infrastructuur, het detecteren van olievlekken, drijfvuil en drijvende brokstukken en voor de ondersteuning van de veiligheidsdiensten en zorgverleners bij calamiteiten, brand en andere incidenten.’

Criminaliteit

‘De politie blijft zijn eigen drones gebruiken in de strijd tegen de drugsmaffia en andere criminelen’, geeft Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) mee. ‘Maar wanneer wij verdachte activiteiten zien, geven we de beelden en de informatie door aan de politie en andere bevoegde diensten.’

De tot twintig dagelijkse Bvlos (Beyond Visual Line of Sight) dronevluchten worden geleid vanuit een controlecentrum in een gebouw van het havenbedrijf nabij de Van Cauwelaertsluis. Dat is binnen het havengebied een behoorlijk centrale ligging. Op deze site bevinden zich ook de docking stations, de vaste vertrek- en landingsplaatsen van de drones.

Wereldprimeur

De projectpartners gebruiken graag het woord wereldprimeur. ‘Het is de eerste implementatie op deze schaal van BVLOS vluchten. Deze gebeuren, in tegenstelling tot VLOS (Visual Line Of Sight) vluchten, buiten het zicht van de piloot’, licht Vandermeiren toe.

Port of Antwerp-Bruges had al in 2019 een netwerk van autonome drones voor ogen, vanuit de verwachting dat ze in de toekomst een steeds belangrijkere rol zouden gaan spelen in havens. Sindsdien vonden er verschillende testen plaats en was het havenbedrijf één van de partners in het Safir (Safe and Flexible Integration of Initial U-space Services in a Real Environment) consortium, dat de haalbaarheid onderzocht van het gebruik van drones in de haven.

Van de toenmalige Safir-partners werkt naast het havenbedrijf zelf ook telecomoperator Proximus mee aan D-Hive. Proximus brengt als D-Hive partner vooral het gebruik van zijn G5-netwerk in. De andere projectpartners zijn Dronematrix en Skeydrone. Nauwelijks twee maanden geleden kregen ze van overheidswege het licht op groen om hun dronenetwerk te lanceren. De operationele vergunning is opgebouwd rond een nieuw Bvlos-kader (bekend als pre-Uspace airspace). Het is als een sjabloon voor complexe industriële omgevingen uitgewerkt door Skeydrone en door zowel de BCAA (Belgian Civil Aviation Authority) als de Easa (European Union Aviation Safety Agency) goedgekeurd als een legitiem en veilig kader voor Bvlos dronevluchten.

De tekst loopt door onder de foto.

Drones Antwerpen Controlekamer
De installatie inde controlekamer telt tien 32 inch-schermen. (foto Koen Mortelmans)

In het havengebied vliegen naast drones van de politie en de bedrijfswereld ook helikopters op lage hoogte. Al die spelers moeten hun vluchtplannen in een gecoördineerd systeem invoeren. Het wettelijk kader voor dergelijke – buiten het visuele bereik van de piloot – dronevluchten kwam zelfs in primeurland pas erg recent tot stand.

Demo’s en incubaties

‘Een zeehaven is een van de moeilijkste gebieden om met dergelijke drones te werken, vooral wanneer ze buiten de visuele zichtlijn vliegen’, legt Hendrik-Jan Van Der Gucht uit, de managing director van Skeydrone. Hij hoopt dat zijn kader kan worden ingezet als sjabloon voor geautomatiseerde dronevluchten elders. De haven zelf wil net zo goed haar pioniersrol uitspelen. Mee daarom staat in het controlecentrum een tweede set van de systeemhardware opgesteld. Daarmee kunnen de projectpartners demonstraties geven aan kandidaat-nieuwe gebruikers en klanten. Het is de bedoeling hem eveneens te gebruiken als incubator, bij verdere ontwikkelingen in de techniek en de toepassingsmogelijkheden. Dronematrix levert de drones.

Beide controlesets in het commandocentrum zijn uitgerust met tien 32 inch-schermen. De drones kunnen op eigen houtje opstijgen, een traject afleggen, specifieke opdrachten uitvoeren en landen. De ‘piloten’ kunnen wel bijsturen en, wanneer vereist, focussen op specifieke gebieden en details. De drones zijn hiervoor niet alleen uitgerust met camera’s voor zichtbaar licht en warmtestraling (infrarood), maar ook met diverse sensoren. Over de kostprijs van het project hielden de projectpartners de lippen op elkaar.

De drones zijn inzetbaar tot windsnelheden van 7 Beaufort, zeg maar het niveau van een harde wind. Dit betekent in Antwerpen dat ze op jaarbasis 90% van de tijd operationeel kunnen zijn. Regen vormt geen probleem om ze te laten uitvliegen, al kunnen druppeltjes op de lenzen de beeldvorming beperken.

Zeebrugge moet wachten

‘Het dronenetwerk speelt een cruciale rol in de verdere uitrol van de digital twin van de haven, een digitale kopie die op basis van duizenden gegevens uit een netwerk van camera’s, sensoren en drones elke seconde een real-time beeld geeft van wat er zich afspeelt. Hiermee zetten we een belangrijke verdere stap in het ontwikkelen van een volledig digitaal zenuwstelsel dat ons zal helpen bij een efficiënter beheer van onze haven en nog veiliger en vlotter verkeersverloop’, aldus projectleider Bob Spanoghe. Toch gaat het havenbedrijf het netwerk voorlopig nog niet uitrollen in de haven van Zeebrugge. Hij wil ook ‘eerst in Antwerpen mogelijke kinderziektes elimineren en uit ervaring leren hoe efficiënt het dronewerk werkt en de nodige evaluaties uitvoeren.’

Besparingsmogelijkheden

Dronematrix is al actief als dienstverlener in onder meer de sportwereld. Daar kunnen drones helikopters en cameramensen met motard vervangen voor de televisieverslaggeving. “We doen dit bijvoorbeeld in de E3-prijs,” zegt Frederik Winters, directeur business development. “Maar zulke toepassingen wegen economisch veel minder zwaar door dan wat hier in de haven mogelijk is. Tot nog toe moesten bedrijven en infrastructuurbeheerders voor de inspectie van hun assets zelf drone-technologie en expertise in huis halen of een helikopter inzetten. Naast de technische aspecten vergde dit een massa administratieve procedures. Denk daarbij maar aan het aanvragen van de toestemming om een helikoptervlucht te mogen uitvoeren en het opstellen en indienen van de vluchtplannen. De kosten daarvoor kunnen hoog oplopen.” De Vlaamse projectpartners rekenen er dan ook op dat ze mee via het Antwerpse pionierproject en de demo-installatie nieuwe gebruikers kunnen aantrekken, ook uit het buitenland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement