Cosco nu officieel aandeelhouder Hamburgse containerterminal

24,99%

Cosco Shipping Ports is nu officieel eigenaar van 24,99% van de aandelen van de HHLA Container Terminal Tollerort in Hamburg. Het Duitse transportbedrijf Hamburger Hafen und Logistik (HHLA) en het Chinese staatsbedrijf Cosco hebben de overeenkomst deze week ondertekend.

Foto: Wolfgang Jargstorff, Shutterstock.com

Op de terminal wordt onder andere vracht tussen Azië en Europa afgehandeld. Door de deal wordt de Hamburgse terminal nu één van de voorkeurslocaties voor Cosco in Hamburg.

In de Duitse politiek was vorig jaar veel ophef over de deal. Cosco is al 40 jaar klant bij de terminal en HHLA zag de verkoop van een deel van de aandelen aan Cosco als een manier om de band tussen beide partijen te versterken. Het zou de terminal bovendien meer zekerheid geven over volumes en werkgelegenheid. Ook bondskanselier Olaf Scholz was voorstander van de aankoop.

Het Duitse ministerie van Economische zaken was echter bang dat China te veel invloed zou gaan uitoefenen in Duitsland door het belang. Hoewel de Chinese rederij in eerste instantie nog 35% van de aandelen wilde kopen, is dit door deze zorgen teruggebracht naar 24,9%. Hiermee ging de Duitse regering afgelopen mei akkoord.

Cosco Shipping Ports heeft in Europa al belangen in overslagterminals in de haven van Rotterdam (containerterminal Euromax) en in Antwerpen (Antwerp Gateway). Het bedrijf trok zich vorig jaar daarentegen terug uit de Duisburg Gateway Terminal. Cosco bezat daar 30% van de aandelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Cosco nu officieel aandeelhouder Hamburgse containerterminal | NT

Cosco nu officieel aandeelhouder Hamburgse containerterminal

24,99%

Cosco Shipping Ports is nu officieel eigenaar van 24,99% van de aandelen van de HHLA Container Terminal Tollerort in Hamburg. Het Duitse transportbedrijf Hamburger Hafen und Logistik (HHLA) en het Chinese staatsbedrijf Cosco hebben de overeenkomst deze week ondertekend.

Foto: Wolfgang Jargstorff, Shutterstock.com

Op de terminal wordt onder andere vracht tussen Azië en Europa afgehandeld. Door de deal wordt de Hamburgse terminal nu één van de voorkeurslocaties voor Cosco in Hamburg.

In de Duitse politiek was vorig jaar veel ophef over de deal. Cosco is al 40 jaar klant bij de terminal en HHLA zag de verkoop van een deel van de aandelen aan Cosco als een manier om de band tussen beide partijen te versterken. Het zou de terminal bovendien meer zekerheid geven over volumes en werkgelegenheid. Ook bondskanselier Olaf Scholz was voorstander van de aankoop.

Het Duitse ministerie van Economische zaken was echter bang dat China te veel invloed zou gaan uitoefenen in Duitsland door het belang. Hoewel de Chinese rederij in eerste instantie nog 35% van de aandelen wilde kopen, is dit door deze zorgen teruggebracht naar 24,9%. Hiermee ging de Duitse regering afgelopen mei akkoord.

Cosco Shipping Ports heeft in Europa al belangen in overslagterminals in de haven van Rotterdam (containerterminal Euromax) en in Antwerpen (Antwerp Gateway). Het bedrijf trok zich vorig jaar daarentegen terug uit de Duisburg Gateway Terminal. Cosco bezat daar 30% van de aandelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement