Volgens de havenbeheerder is de terugloop vooral te merken bij ‘recessie-gevoelige producten’, waaronder bouwmaterialen, staal en olieproducten als gasolie en diesel. Het Vlaams-Nederlandse havencomplex boekte in 2022 met 37,6 miljoen ton goederenoverslag nog de beste eerste jaarhelft ooit.

De overslag van vloeibare bulk, brandstoffen en chemische producten daalde met 18% tot 7,1 miljoen ton. De afhandeling van droge bulklading kromp met 7%. Volgens NSP daalde de aanvoer van steenkool fors omdat bedrijven vorig jaar veel extra voorraad hebben ingeslagen.

Containers

Ook de overige sectoren kenden een teruggang. Zo noteerde de containers een daling van 1,5% in eenheden tot 110.000 teu en in gewicht van 7% tot 1,1 miljoen ton. De overslag van rollende lading (ro/ro) nam met 4% af tot 1,9 miljoen ton, die van breakbulk-lading met 11% tot vijf miljoen ton.

Net als Rotterdam en Antwerpen-Zeebrugge ziet NSP, dat de havens van Vlissingen, Terneuzen en Gent beheert, een zeer sterke afname van de handel met Rusland, vorig jaar nog de grootste handelspartner. De overslag van Russische lading is meer dan gehalveerd (-56%), waardoor het land naar de zevende plaats is gezakt.

Verschuiving

Ook de handel met Oekraïne is overigens gedaald, met 10%. Die dalingen worden deels gecompenseerd door een verschuiving naar andere landen. Zo noteerde de handel met Polen een ruime verdubbeling, met een groei van 138% tot een half miljoen ton. Ook Australië (+28%), België (+20%) en Canada (+6%) lieten groei zien.

NSP spreekt in het halfjaarbericht van een zich aftekenende Europese recessie, al zijn de Nederlandse en Belgische economie formeel nog niet in recessie. De havenbeheerder hoopt op een ‘een sterker vierde kwartaal’ in de verwachting dat de Europese economie tegen die tijd zal aantrekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement