Dit baseert het bedrijf op de cijfers die er tot nu toe zijn over dit jaar. De slechtere verwachtingen komen volgens de organisatie vooral door geopolitieke spanningen zoals de oorlog in Oekraïne, inflatie en stijgende rentetarieven. Deze zaken hebben effect op de vraag en zorgen ervoor dat de economie zich minder snel herstelt na de coronapandemie. Dit heeft er voor HHLA voor gezorgd dat de volumedaling die al zichtbaar was in het eerste kwartaal van dit jaar zich in het tweede kwartaal heeft doorgezet.

Sterke daling

Het bedrijf verwacht vooral een aanzienlijke daling in de cointaineroverslag. Eerder dit jaar werd nog een lichte stijging verwacht. Hoewel over de eerste drie maanden van dit jaar al een sterke daling van de overslagvolumes werd gezien, verwachtte men in mei nog dat er in het tweede kwartaal een verbetering zichtbaar zou zijn. Ook voor het containertransport naar het achterland zijn de verwachtingen negatiever. HHLA verwacht nu dat de hoeveelheid containertransport op hetzelfde niveau blijft als vorig jaar, terwijl eerst nog een gematigde toename werd voorspeld. Het bedrijf vervoert containers tussen havens en naar het Europese achterland

Al met al resulteert dit in een aanzienlijke omzetdaling voor het onderdeel havenlogistiek van het bedrijf, terwijl men eerst nog dacht dat de omzet licht zou stijgen. Als gevolg hiervan neemt ook het verwachte resultaat voor belastingen (ebit) in het segment havenlogistiek af. Enkele maanden geleden werd de ebit nog geschat op een bedrag van tussen de 135 tot 175 miljoen. Inmiddels is dat bijgesteld naar 100 tot 120 miljoen. Over het hele bedrijf resulteert dit in een verwachte winst voor belastingen van tussen de 115 en 135 miljoen over 2023. Eerst ging men nog uit van een ebit van tussen de 160 en 190 miljoen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement