Vlaanderen staat garant voor lening van 250 miljoen voor Ineos

Stikstofperikelen

Project One, de ethaankraker van chemieconcern Ineos in de Antwerpse haven, krijgt van de Vlaamse regering een waarborg van 250 miljoen euro. Het Britse chemieconcern kan daarmee een overbruggingskrediet van 400 miljoen euro bij de banken krijgen om daarmee de kosten van de stilgelegde bouw te dekken.

Foto: Ineos

De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen (VRV) vernietigde op 20 juli de vergunning voor het miljardenproject Project One en legde de bouw stil. Zonder vergunning willen de banken geen aanvullende financiering verschaffen, waarmee de bouw van de Antwerpse fabriek op losse schroeven is komen te staan. De Vlaamse overheid nu garant voor 250 miljoen euro zodat de kredietverstrekkers aan boord blijven.

De beroepsprocedure tegen de komst van Project One was ingesteld door de Nederlandse provincie Noord-Brabant, die stelde dat de stikstofuitstoot van Ineos schadelijk is voor het natuurgebied Brabantse Wal, dat grenst aan België. Behalve Noord-Brabant tekenden ook de provincie Zeeland en veertien milieuorganisaties beroep aan.

Volgens het chemieconcern wordt de ethaankraker veruit ‘s werelds meest klimaatvriendelijke fabriek voor de productie van ethyleen, een van de belangrijkste grondstoffen van plastic.

Kosten dekken

Ineos-topman Jim Ratcliffe reageerde woedend op het stilleggen van het project, waar Ineos al meer dan vijf jaar aan werkt, en eiste dat Vlaanderen binnen vier maanden voor een nieuwe vergunning zorgt. Het is vrijwel zeker dat dit niet gaat lukken, omdat de uitspraak van de VRV er geen twijfel over laat bestaan dat er veel herstelwerk nodig is om een nieuwe vergunning langs de raad te krijgen. Ratcliffe reisde onlangs af naar Brussel om in ieder geval een snelle afhandeling van de waarborg te eisen om zo de kosten van het stilgelegde projecten te dekken.

De Antwerpse havenschepen Annick De Ridder noemt de waarborg ‘goed nieuws’. ‘Deze waarborg biedt nu voldoende zekerheid aan het bedrijf dat een giga-investering doet in de Vlaamse industrie.’

Milieugroeperingen zijn teleurgesteld. Actiegroep Ineos Will Fall laat weten te gaan reageren met acties waaraan ook andere organisatie zoals Greenpeace  en Climaxi deelnemen. Met onder meer een petitie vragen de organisaties aan de Vlaamse regering om de waarborg in te trekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Vlaanderen staat garant voor lening van 250 miljoen voor Ineos | NT

Vlaanderen staat garant voor lening van 250 miljoen voor Ineos

Stikstofperikelen

Project One, de ethaankraker van chemieconcern Ineos in de Antwerpse haven, krijgt van de Vlaamse regering een waarborg van 250 miljoen euro. Het Britse chemieconcern kan daarmee een overbruggingskrediet van 400 miljoen euro bij de banken krijgen om daarmee de kosten van de stilgelegde bouw te dekken.

Foto: Ineos

De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen (VRV) vernietigde op 20 juli de vergunning voor het miljardenproject Project One en legde de bouw stil. Zonder vergunning willen de banken geen aanvullende financiering verschaffen, waarmee de bouw van de Antwerpse fabriek op losse schroeven is komen te staan. De Vlaamse overheid nu garant voor 250 miljoen euro zodat de kredietverstrekkers aan boord blijven.

De beroepsprocedure tegen de komst van Project One was ingesteld door de Nederlandse provincie Noord-Brabant, die stelde dat de stikstofuitstoot van Ineos schadelijk is voor het natuurgebied Brabantse Wal, dat grenst aan België. Behalve Noord-Brabant tekenden ook de provincie Zeeland en veertien milieuorganisaties beroep aan.

Volgens het chemieconcern wordt de ethaankraker veruit ‘s werelds meest klimaatvriendelijke fabriek voor de productie van ethyleen, een van de belangrijkste grondstoffen van plastic.

Kosten dekken

Ineos-topman Jim Ratcliffe reageerde woedend op het stilleggen van het project, waar Ineos al meer dan vijf jaar aan werkt, en eiste dat Vlaanderen binnen vier maanden voor een nieuwe vergunning zorgt. Het is vrijwel zeker dat dit niet gaat lukken, omdat de uitspraak van de VRV er geen twijfel over laat bestaan dat er veel herstelwerk nodig is om een nieuwe vergunning langs de raad te krijgen. Ratcliffe reisde onlangs af naar Brussel om in ieder geval een snelle afhandeling van de waarborg te eisen om zo de kosten van het stilgelegde projecten te dekken.

De Antwerpse havenschepen Annick De Ridder noemt de waarborg ‘goed nieuws’. ‘Deze waarborg biedt nu voldoende zekerheid aan het bedrijf dat een giga-investering doet in de Vlaamse industrie.’

Milieugroeperingen zijn teleurgesteld. Actiegroep Ineos Will Fall laat weten te gaan reageren met acties waaraan ook andere organisatie zoals Greenpeace  en Climaxi deelnemen. Met onder meer een petitie vragen de organisaties aan de Vlaamse regering om de waarborg in te trekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement