Protesterende boeren blokkeren haven Bremen

Duizenden voertuigen

Protesterende boeren hebben volgens de plaatselijke politie de haven van de stad Bremerhaven geblokkeerd. De protestactie volgt op boerenprotesten in heel Duitsland op maandag en plaatselijke betogingen op dinsdag. In meerdere plaatsen gaan boeren woensdag weer de straat op. In Beieren verwacht de politie circa 3000 demonstranten in Augsburg die met naar schatting duizend voertuigen op weg naar de stad zijn.

Haven van Bremen
Foto: KaMay / Shutterstock | De betogingen eindigen volgens de planning volgende week maandag in Berlijn.

De boerenvakbond heeft opgeroepen tot een actieweek als protest tegen de regeringsplannen. De betogingen eindigen volgens de planning volgende week maandag in Berlijn. Zo’n 10.000 deelnemers hebben zich daarvoor aangemeld.

De regering van bondskanselier Olaf Scholz schrapt bepaalde belastingvoordelen, omdat de begroting moet worden aangepast na een juridische tegenslag en er moet worden bezuinigd. Volgens de boeren betekent bijvoorbeeld de afschaffing van een speciaal laag belastingtarief voor de landbouwsector voor diesel, dat hun producten te duur gaan worden en ze vrezen voor het bestaan van hun bedrijven. Ze krijgen steun uit de transportsector die ook te maken heeft met belastingverhogingen als gevolg van de plannen van de regering.

Het Duitse constitutioneel hof bepaalde twee maanden geleden dat de regering een bedrag uit een fonds van 60 miljard euro niet mag gebruiken. Dat geld was eerder bestemd voor het coronabeleid en was buiten de begroting om naar een speciaal klimaatfonds overgeheveld, maar dat is volgens het hof in strijd met de wet.

Protesterende boeren blokkeren haven Bremen | NT

Protesterende boeren blokkeren haven Bremen

Duizenden voertuigen

Protesterende boeren hebben volgens de plaatselijke politie de haven van de stad Bremerhaven geblokkeerd. De protestactie volgt op boerenprotesten in heel Duitsland op maandag en plaatselijke betogingen op dinsdag. In meerdere plaatsen gaan boeren woensdag weer de straat op. In Beieren verwacht de politie circa 3000 demonstranten in Augsburg die met naar schatting duizend voertuigen op weg naar de stad zijn.

Haven van Bremen
Foto: KaMay / Shutterstock | De betogingen eindigen volgens de planning volgende week maandag in Berlijn.

De boerenvakbond heeft opgeroepen tot een actieweek als protest tegen de regeringsplannen. De betogingen eindigen volgens de planning volgende week maandag in Berlijn. Zo’n 10.000 deelnemers hebben zich daarvoor aangemeld.

De regering van bondskanselier Olaf Scholz schrapt bepaalde belastingvoordelen, omdat de begroting moet worden aangepast na een juridische tegenslag en er moet worden bezuinigd. Volgens de boeren betekent bijvoorbeeld de afschaffing van een speciaal laag belastingtarief voor de landbouwsector voor diesel, dat hun producten te duur gaan worden en ze vrezen voor het bestaan van hun bedrijven. Ze krijgen steun uit de transportsector die ook te maken heeft met belastingverhogingen als gevolg van de plannen van de regering.

Het Duitse constitutioneel hof bepaalde twee maanden geleden dat de regering een bedrag uit een fonds van 60 miljard euro niet mag gebruiken. Dat geld was eerder bestemd voor het coronabeleid en was buiten de begroting om naar een speciaal klimaatfonds overgeheveld, maar dat is volgens het hof in strijd met de wet.