Koninklijk bezoek: Port of Zwolle laat circulaire processen zien

Werkbezoek

‘Een kroon op ons werk’, zo noemt havendirecteur Jeroen van den Ende van Port of Zwolle het koninklijk bezoek aan de haven van deze week. Koning Willem-Alexander bezocht twee bedrijven in Port of Zwolle: Alumax Boats en het Fieldlab Circulair werken en sprak daar met verschillende ondernemers. Het werkbezoek stond in het teken van circulariteit en het inspelen op veranderende vervoerstromen.

Foto: Marcel Jurian de Jong

Het werkbezoek startte op woensdag bij Alumax Boats dat aluminium boten ontwerpt en bouwt. De koning kreeg een rondleiding op de werf en kreeg uitleg over het ontwerp- en bouwproces van de boten. In de werf in de haven van Meppel worden onder meer sloepen, watertaxi’s (zoals die in Rotterdam varen) en elektrische rondvaartboten gebouwd.

Aansluitend volgde een gesprek met regionale ondernemer Bert Weever van de Weever Groep over initiatieven in de haven rond waterstof (in Kampen), circulaire bouw en over het hergebruiken van de materialen die de sloop van gebouwen en vrachtschepen oplevert (bij Weever Bouw). Vervolgens kreeg de koning bij trucks van vrachtwagenbedrijf Scania toelichting op de ontwikkeling van vrachtwagens die op waterstof rijden.

Met een watertaxi van Alumax, die voor de gelegenheid vanuit Rotterdam naar Meppel was gebracht, voer de koning naar het Fieldlab Circulair Ondernemen in Meppel.  Hier werken ondernemers en studenten aan het ontwikkelen, testen en produceren van nieuwe (voedsel)producten vanuit afvalstromen.

Port of Zwolle wil zich ontwikkelen als circulair havengebied. ‘Dit met het oog op de energietransitie, meer vervoer over water en circulaire productieprocessen’, zegt havendirecteur Van den Ende. Het werkbezoek van de koning wordt gezien als een extra aanmoediging om de ingeslagen route te vervolgen.

In Zwolle staat Scania’s grootste assemblagefabriek van Europa. Foto: Marcel Jurian de Jong
Koninklijk bezoek: Port of Zwolle laat circulaire processen zien | NT

Koninklijk bezoek: Port of Zwolle laat circulaire processen zien

Werkbezoek

‘Een kroon op ons werk’, zo noemt havendirecteur Jeroen van den Ende van Port of Zwolle het koninklijk bezoek aan de haven van deze week. Koning Willem-Alexander bezocht twee bedrijven in Port of Zwolle: Alumax Boats en het Fieldlab Circulair werken en sprak daar met verschillende ondernemers. Het werkbezoek stond in het teken van circulariteit en het inspelen op veranderende vervoerstromen.

Foto: Marcel Jurian de Jong

Het werkbezoek startte op woensdag bij Alumax Boats dat aluminium boten ontwerpt en bouwt. De koning kreeg een rondleiding op de werf en kreeg uitleg over het ontwerp- en bouwproces van de boten. In de werf in de haven van Meppel worden onder meer sloepen, watertaxi’s (zoals die in Rotterdam varen) en elektrische rondvaartboten gebouwd.

Aansluitend volgde een gesprek met regionale ondernemer Bert Weever van de Weever Groep over initiatieven in de haven rond waterstof (in Kampen), circulaire bouw en over het hergebruiken van de materialen die de sloop van gebouwen en vrachtschepen oplevert (bij Weever Bouw). Vervolgens kreeg de koning bij trucks van vrachtwagenbedrijf Scania toelichting op de ontwikkeling van vrachtwagens die op waterstof rijden.

Met een watertaxi van Alumax, die voor de gelegenheid vanuit Rotterdam naar Meppel was gebracht, voer de koning naar het Fieldlab Circulair Ondernemen in Meppel.  Hier werken ondernemers en studenten aan het ontwikkelen, testen en produceren van nieuwe (voedsel)producten vanuit afvalstromen.

Port of Zwolle wil zich ontwikkelen als circulair havengebied. ‘Dit met het oog op de energietransitie, meer vervoer over water en circulaire productieprocessen’, zegt havendirecteur Van den Ende. Het werkbezoek van de koning wordt gezien als een extra aanmoediging om de ingeslagen route te vervolgen.

In Zwolle staat Scania’s grootste assemblagefabriek van Europa. Foto: Marcel Jurian de Jong