EU scherpt strijd aan tegen drugscriminaliteit in havens

Europese Havenalliantie opgericht

De Europese Commissie heeft woensdag de Europese Havenalliantie opgericht. Met deze publiek-private organisatie wil de EU de strijd opvoeren tegen de drugshandel en georganiseerde misdaad in de Europese havens.

In de alliantie komen bedrijfsleven en overheden, zoals havenautoriteiten, politie en douane, samen om de gezamenlijke aanpak van criminele activiteiten op Europees niveau te organiseren. Foto: Shutterstock

Met de oprichting van de havenalliantie wil de EU de veiligheid in de Europese havens versterken. Met onder andere de financiering van 200 miljoen euro voor moderne apparatuur waarmee de douane containers beter kan controleren en scannen, wil de EU de strijd tegen de georganiseerde misdaad in de havens aanscherpen.

‘Het overgrote deel van de drugs die Europa binnenkomen, wordt verhandeld via maritieme routes. 70 procent van de drugsvangsten vindt plaats in Europese havens. Daarom is het van vitaal belang dat Europese havens nog beter met elkaar samenwerken’, vindt Eurocommissaris Ylva Johansson. De EU-douane heeft vorig jaar 500 ton drugs in beslag genomen, waarvan 50 procent cocaine.

Informatie delen

In de alliantie komen bedrijfsleven en overheden, zoals havenautoriteiten, politie en douane, samen om de gezamenlijke aanpak van criminele activiteiten nog beter op Europees niveau te organiseren. Met deze multidisciplinaire aanpak kunnen, volgens de EU, beter gezamenlijke operaties organiseren en informatie delen.

EU scherpt strijd aan tegen drugscriminaliteit in havens | NT

EU scherpt strijd aan tegen drugscriminaliteit in havens

Europese Havenalliantie opgericht

De Europese Commissie heeft woensdag de Europese Havenalliantie opgericht. Met deze publiek-private organisatie wil de EU de strijd opvoeren tegen de drugshandel en georganiseerde misdaad in de Europese havens.

In de alliantie komen bedrijfsleven en overheden, zoals havenautoriteiten, politie en douane, samen om de gezamenlijke aanpak van criminele activiteiten op Europees niveau te organiseren. Foto: Shutterstock

Met de oprichting van de havenalliantie wil de EU de veiligheid in de Europese havens versterken. Met onder andere de financiering van 200 miljoen euro voor moderne apparatuur waarmee de douane containers beter kan controleren en scannen, wil de EU de strijd tegen de georganiseerde misdaad in de havens aanscherpen.

‘Het overgrote deel van de drugs die Europa binnenkomen, wordt verhandeld via maritieme routes. 70 procent van de drugsvangsten vindt plaats in Europese havens. Daarom is het van vitaal belang dat Europese havens nog beter met elkaar samenwerken’, vindt Eurocommissaris Ylva Johansson. De EU-douane heeft vorig jaar 500 ton drugs in beslag genomen, waarvan 50 procent cocaine.

Informatie delen

In de alliantie komen bedrijfsleven en overheden, zoals havenautoriteiten, politie en douane, samen om de gezamenlijke aanpak van criminele activiteiten nog beter op Europees niveau te organiseren. Met deze multidisciplinaire aanpak kunnen, volgens de EU, beter gezamenlijke operaties organiseren en informatie delen.