‘Grote chaos’ in Antwerpse haven door demonstrerende boeren

Terminal Mpet schrapt namiddagploeg

Containerterminalbedrijf MPET in de Antwerpse haven heeft besloten om de namiddagploeg te schrappen vanwege de aanhoudende blokkades van demonstrerende boeren. ‘Het is een grote chaos’, aldus Pieter Leuridan, woordvoerder van het platform van havenbedrijven Voka. Of er meer bedrijven zijn die overwegen om diensten te schrappen, is vooralsnog niet bekend, aldus Leuridan.

Antwerpse haven boerenprotesten
De haven van Antwerpen verandert in chaos door boerenprotesten. Foto: Foto: Jonas Roosens, Belga (via ANP)

Volgens Leuridan verloopt de hele dag al chaotisch, omdat de acties van de boeren niet gecoördineerd worden en de demonstrerende boeren zich steeds met hun trekkers verplaatsen van de ene naar de andere plek. ‘Dat maakt de blokkades heel ongrijpbaar. En, omdat de acties zo ongeorganiseerd zijn, is er geen vast aanspreekpunt onder de boeren om goede afspraken mee te maken’, aldus Leuridan.

Containerterminal MPET is voorlopig het enige bedrijf dat heeft besloten om de namiddagploeg en wellicht ook de nachtploeg te schrappen. ‘Voor de procesindustrie en chemiebedrijven ligt dat moeilijker; die kunnen het bedrijf niet zomaar stopzetten’, zegt Leuridan. ‘Het probleem is dat medewerkers het gebied maar moeizaam of helemaal niet kunnen bereiken, omdat personenverkeer slechts druppelsgewijs wordt doorgelaten of geen toegang krijgt vanwege de blokkades.’

‘Personenauto’s komen er maar mondjesmaat door waardoor de doorstroming stokt’, aldus woordvoerder Eelke Verbeelen van de Antwerpse haven.

Kritische infrastructuur

Leuridan vindt dat het hoog tijd is dat de demonstrerende boeren stoppen om vitale plekken te blokkeren, zoals de haven van Antwerpen, en vreest dat de boeren hierdoor op steeds minder begrip kunnen rekenen. ‘Wij hebben de minster van justitie gevraagd of het havengebied tot kritisch infrastructuur kan worden verklaard, want dan kunnen we meer ondernemen tegen acties als deze.’

De schade kan, volgens Leuridan, oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro. Al zou de actie van de boeren in de haven van Antwerpen beperkt blijven tot vandaag, gaat het zeker zo’n drie tot vier dagen duren ‘voordat alles weer is genormaliseerd in de haven’, aldus Leuridan.

Om zes uur vanavond gaat de Vlaamse minister van Omgeving in gesprek met de Verenigde Jonge Landbouwers, zo meldt de Gazet van Antwerpen.

‘Grote chaos’ in Antwerpse haven door demonstrerende boeren | NT

‘Grote chaos’ in Antwerpse haven door demonstrerende boeren

Terminal Mpet schrapt namiddagploeg

Containerterminalbedrijf MPET in de Antwerpse haven heeft besloten om de namiddagploeg te schrappen vanwege de aanhoudende blokkades van demonstrerende boeren. ‘Het is een grote chaos’, aldus Pieter Leuridan, woordvoerder van het platform van havenbedrijven Voka. Of er meer bedrijven zijn die overwegen om diensten te schrappen, is vooralsnog niet bekend, aldus Leuridan.

Antwerpse haven boerenprotesten
De haven van Antwerpen verandert in chaos door boerenprotesten. Foto: Foto: Jonas Roosens, Belga (via ANP)

Volgens Leuridan verloopt de hele dag al chaotisch, omdat de acties van de boeren niet gecoördineerd worden en de demonstrerende boeren zich steeds met hun trekkers verplaatsen van de ene naar de andere plek. ‘Dat maakt de blokkades heel ongrijpbaar. En, omdat de acties zo ongeorganiseerd zijn, is er geen vast aanspreekpunt onder de boeren om goede afspraken mee te maken’, aldus Leuridan.

Containerterminal MPET is voorlopig het enige bedrijf dat heeft besloten om de namiddagploeg en wellicht ook de nachtploeg te schrappen. ‘Voor de procesindustrie en chemiebedrijven ligt dat moeilijker; die kunnen het bedrijf niet zomaar stopzetten’, zegt Leuridan. ‘Het probleem is dat medewerkers het gebied maar moeizaam of helemaal niet kunnen bereiken, omdat personenverkeer slechts druppelsgewijs wordt doorgelaten of geen toegang krijgt vanwege de blokkades.’

‘Personenauto’s komen er maar mondjesmaat door waardoor de doorstroming stokt’, aldus woordvoerder Eelke Verbeelen van de Antwerpse haven.

Kritische infrastructuur

Leuridan vindt dat het hoog tijd is dat de demonstrerende boeren stoppen om vitale plekken te blokkeren, zoals de haven van Antwerpen, en vreest dat de boeren hierdoor op steeds minder begrip kunnen rekenen. ‘Wij hebben de minster van justitie gevraagd of het havengebied tot kritisch infrastructuur kan worden verklaard, want dan kunnen we meer ondernemen tegen acties als deze.’

De schade kan, volgens Leuridan, oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro. Al zou de actie van de boeren in de haven van Antwerpen beperkt blijven tot vandaag, gaat het zeker zo’n drie tot vier dagen duren ‘voordat alles weer is genormaliseerd in de haven’, aldus Leuridan.

Om zes uur vanavond gaat de Vlaamse minister van Omgeving in gesprek met de Verenigde Jonge Landbouwers, zo meldt de Gazet van Antwerpen.