Boeren dreigen opnieuw met acties, Vlaamse havens willen verbod

Juridische stappen

In de havens van Antwerpen, North Sea Port en Zeebrugge worden voor aanstaande donderdag opnieuw protestacties van boeren verwacht. Hoe de acties er precies gaan uitzien, is onbekend, maar de havens treffen inmiddels de nodige voorbereidingen en overwegen juridische stappen. ‘Met een eenzijdig verzoekschrift bij de rechter willen we een verbod afdwingen op blokkades, stelt Pieter Leuridon, woordvoerder Alfaport Voka, het platform van havenbedrijven in Antwerpen.

Haven Antwerpen
Antwerpse haven krijgt opnieuw met boerenacties te maken. Foto: Shutterstock

Het is vooralsnog moeilijk in te schatten hoe de boerenprotestacties er precies gaan uitzien aanstaande donderdag en hoeveel boeren gehoor geven aan de demonstraties. Eerder dit jaar hebben acties in de haven van Antwerpen en Gent tot de nodige overlast geleid en zorgden vooral de blokkades van de toegangswegen met tractoren, voor veel hinder waardoor bedrijven in de haven slecht bereikbaar waren.

Onbereikbaar

In afwachting van de voorgenomen demonstraties bereiden de havens zich voor, ook op juridische stappen. Zo is Alfaport Voka, het platform van havenbedrijven in Antwerpen, bezig met het indienen van een eenzijdig verzoekschrift bij de rechter.

‘Daarmee eisen we een verbod op blokkades van cruciale infrastructuur waardoor de haven onbereikbaar dreigt te worden, maar we moeten natuurlijk ook nog afwachten of de rechter dat verzoek honoreert’, vertelt Leuridon, die eerder al liet weten strengere regels te willen rondom ‘ kritische infrastructuur van de haven’.

‘We moeten nog afwachten wat er staat te gebeuren, maar merken al wel de nodige onrust bij bedrijven over de voorgenomen acties’, stelt hij.

Juridische stappen

Ook North Sea Port is nog in afwachting, maar kondigt al wel aan juridische stappen te ondernemen als de acties van de boeren tot ‘onevenredig veel schade gaan leiden’, aldus Johan Bresseleers, woordvoerder North Sea Port. ‘Het is nu nog moeilijk in te schatten wat er donderdag precies gaat gebeuren en wat de omvang van de acties zal zijn. Op dit moment zijn we vooral bezig om alle bedrijven en organisaties zo goed mogelijk in te lichten. En we hebben wel besloten een grens te trekken als de schade niet meer in verhouding is met de acties, dan gaan we juridische stappen nemen.’

De schade die de havenbedrijven opliepen door de acties van de demonstrerende boeren liepen eerder dit jaar op tot ‘enkele miljoenen euro’s’.

Boeren dreigen opnieuw met acties, Vlaamse havens willen verbod | NT

Boeren dreigen opnieuw met acties, Vlaamse havens willen verbod

Juridische stappen

In de havens van Antwerpen, North Sea Port en Zeebrugge worden voor aanstaande donderdag opnieuw protestacties van boeren verwacht. Hoe de acties er precies gaan uitzien, is onbekend, maar de havens treffen inmiddels de nodige voorbereidingen en overwegen juridische stappen. ‘Met een eenzijdig verzoekschrift bij de rechter willen we een verbod afdwingen op blokkades, stelt Pieter Leuridon, woordvoerder Alfaport Voka, het platform van havenbedrijven in Antwerpen.

Haven Antwerpen
Antwerpse haven krijgt opnieuw met boerenacties te maken. Foto: Shutterstock

Het is vooralsnog moeilijk in te schatten hoe de boerenprotestacties er precies gaan uitzien aanstaande donderdag en hoeveel boeren gehoor geven aan de demonstraties. Eerder dit jaar hebben acties in de haven van Antwerpen en Gent tot de nodige overlast geleid en zorgden vooral de blokkades van de toegangswegen met tractoren, voor veel hinder waardoor bedrijven in de haven slecht bereikbaar waren.

Onbereikbaar

In afwachting van de voorgenomen demonstraties bereiden de havens zich voor, ook op juridische stappen. Zo is Alfaport Voka, het platform van havenbedrijven in Antwerpen, bezig met het indienen van een eenzijdig verzoekschrift bij de rechter.

‘Daarmee eisen we een verbod op blokkades van cruciale infrastructuur waardoor de haven onbereikbaar dreigt te worden, maar we moeten natuurlijk ook nog afwachten of de rechter dat verzoek honoreert’, vertelt Leuridon, die eerder al liet weten strengere regels te willen rondom ‘ kritische infrastructuur van de haven’.

‘We moeten nog afwachten wat er staat te gebeuren, maar merken al wel de nodige onrust bij bedrijven over de voorgenomen acties’, stelt hij.

Juridische stappen

Ook North Sea Port is nog in afwachting, maar kondigt al wel aan juridische stappen te ondernemen als de acties van de boeren tot ‘onevenredig veel schade gaan leiden’, aldus Johan Bresseleers, woordvoerder North Sea Port. ‘Het is nu nog moeilijk in te schatten wat er donderdag precies gaat gebeuren en wat de omvang van de acties zal zijn. Op dit moment zijn we vooral bezig om alle bedrijven en organisaties zo goed mogelijk in te lichten. En we hebben wel besloten een grens te trekken als de schade niet meer in verhouding is met de acties, dan gaan we juridische stappen nemen.’

De schade die de havenbedrijven opliepen door de acties van de demonstrerende boeren liepen eerder dit jaar op tot ‘enkele miljoenen euro’s’.