De Europese Commissie had die overname destijds gedwarsboomd uit zorgen dat UPS en TNT een te groot marktaandeel in Europa zouden krijgen en daardoor hogere prijzen aan consumenten konden dicteren.

Het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg heeft nu het besluit van Brussel nietig verklaard omdat de commissie een procedurefout heeft gemaakt, waardoor de rechten van de verdediging van UPS zijn geschonden. Volgens de rechtbank had de Commissie zich daarbij gebaseerd op ‘een econometrische analyse welke in zijn eindversie niet onderwerp van gesprek was tijdens de administratieve procedure’.

UPS had voor het negatieve besluit van de Europese Commissie overigens al zijn bod op TNT al ingetrokken met het oog op de eerdere aanvullende eisen die Brussel had gesteld voor de overname van de Nederlandse koerier. Even later besloot het alsnog uit ‘procedurele overwegingen’ in beroep te gaan tegen de uitspraak van Brussel.

Vorig jaar werd TNT Express overgenomen door de Amerikaanse rivaal van UPS, FedEx. Deze koerier beschikte in tegenstelling tot UPS niet over een groot netwerk in Europa.

De verwachting is dat UPS na de uitspraak een forse schadeclaim zal indienen bij de Europese Commissie. Zo moest het na de mislukte overname een bedrag van 200 miljoen euro uitbetalen aan TNT Express. Brussel kan verder ook nog bezwaar maken tegen het vonnis van het Europees Gerecht en de zaak daarmee traineren.
Het is overigens niet de eerste keer dat het Europees gerecht de kartelautoriteit in Brussel terugfluit. Zo werd eind 2015 de geldboete van bijna 1 miljard euro vernietigd die de Europese kartelwaakhond aan een groot aantal vrachtmaatschappijen had opgelegd voor prijsafspraken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement