Het programma biedt starters kansen en moet de Rotterdamse haven slimmer maken.

Port XL vond wereldwijd zo’n 1050 haven-gerelateerde starters en interviewde er honderden. De twaalf die zijn geselecteerd na twee dagen pitchen voor 160 mentors variëren van specialisten in traceren van containers (Glöck-TASS) en vezeloptische meetmethodes (Fibersail) tot ict-ontwikkelaars die de slimste vaarroute berekenen (SailRouter). ‘Wij weten dat we een geweldige vinding hebben, maar dat moeten we ook aan potentiële klanten laten zien’, vertelt Peter Walker van de Amerikaanse star-up StaffaIPI. ‘Via dit programma hopen we dat versneld voor elkaar te krijgen.’

StaffaIPI ontwikkelde een volledig geïntegreerde twistlock systeem waarmee scheepscontainers sneller en veiliger worden bevestigd op het schip. Omdat het gepatenteerde systeem 15 tot 17 seconden per containerlift scheelt, kan het flink geld besparen, claimt Walker. Hij hoopt in Rotterdam wegtransporteurs, scheeps- en terminaloperators te vinden die willen meewerken aan een proef. Bovendien hoopt hij investeerders te vinden voor zijn systeem. StaffaIPI heeft nog aanvullende financiering nodig voor uitontwikkeling van het concept.

Het programma van drie maanden waarin ze nu terechtkomen kan daarbij goed van pas komen. De geselecteerde start-ups krijgen een kantoor op de ECE campus, kunnen gebruikmaken van de RDM-testfaciliteiten en krijgen toegang tot een aantal vooraanstaande maritieme bedrijven zoals Van Oord, Damen, Boskalis en Vopak.

Ook krijgen bedrijven intensieve coaching vanuit de financiële sector. Dat moet leiden tot een realistisch beeld waar de verdienmogelijkheden liggen en hoe ze slim kunnen inspelen op marktmogelijkheden. ‘Dit programma zet ze niet op een roze wolk, maar geeft inzichten in hun kansen én contacten met spelers die anders onbereikbaar zouden zijn’, zegt Roy van Veen (PortXL). ‘Binnen drie maanden moeten ze veel meer zijn dan ze waren.’

Port XL is voor zover bekend het eerste accelerator programma in de havenwereld. Het Havenbedrijf hoopt dat succesvolle bedrijfjes uit het programma in de Maasstad blijven. Dat past in het streven van het Havenbedrijf om Rotterdam te laten uitgroeien tot ’s werelds slimste haven.

De geselecteerde start-ups tonen op 30 juni tijdens de PortXL Shakedown welke vooruitgang ze daadwerkelijk hebben gemaakt. Ze mogen zich dan presenteren aan een publiek van meer dan duizend gasten, bestaande uit investeerders, banken en ondernemers. Het programma wordt in de komende twee jaar herhaald.

De complete lijst van geselecteerde start-ups is: 10XL, StaffaIPI, Pingle, Addnovation, RanMarine, PortCall, Glöck-TASS, Lotebox, VesselBot, Sailrouter,XYZ Laser Scanning, Fibersail.

Meer informatie is te vinden op: www.portxl.org.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement