Dat blijkt uit een analyse door makelaarsorganisatie NVM Business. Niet alleen de gebruikersvraag daalde vorig jaar, ook werd er aanzienlijk minder logistiek vastgoed in aanbouw genomen, terwijl het aanbod van nog te verhuren distributiecentra en opslagruimten verder opliep. ‘Ondanks de nog altijd grote belangstelling voor logistiek vastgoed, lijkt het erop dat een deel van de Nederlandse gebruikersmarkt over zijn hoogtepunt heen is’, schrijft NVM.

De opname van logistiek vastgoed door bedrijven bedroeg vorig jaar 3,15 miljoen vierkante meter. Dat is een daling van 8% ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij ging het niet alleen om ruimten die op de vrije markt werden verhuurd en verkocht, maar ook om gebouwen die door bedrijven zelf voor eigen rekening werden neergezet, de zogenoemde eigenbouw. Dankzij de forse toename van de online bestedingen door consumenten tijdens de coronapandemie, kon de afzet zich volgens NVM Business toch nog op een behoorlijk peil handhaven.

Minder aanbouw

De koepelorganisatie noemt het opvallend dat vorig jaar minder distributiecentra in aanbouw werden genomen. In totaal ging ongeveer 2,4 miljoen vierkante meter de bouwfase in, tegen 3,2 miljoen vierkante meter in 2019. Vooral bij grote distributiecentra met een oppervlakte vanaf 30.000 vierkante meter trad een flinke daling op. Onder de streep groeide de totale voorraad logistiek vastgoed in Nederland met 6% naar 40,9 miljoen vierkante meter. Dat kwam volgens de opstellers van het rapport doordat ook enkele verouderde distributiecentra aan de voorraad werden onttrokken.

Tegelijkertijd steeg het aanbod van nog te verhuren distributiecentra flink, met bijna een derde naar 3,5 miljoen vierkante meter. Ook het aanbod als percentage van de totale voorraad gaf een stijging te zien, namelijk van 6,7% in 2019 naar 8,4% aan het einde van vorig jaar. Een belangrijke oorzaak van de oplopende leegstand was het feit dat er meer vastgoed op risico in aanbouw werd genomen, dus zonder de zekerheid van voorverhuur. De stijging van het aanbod was het grootst in de provincies Nood-Brabant en Limburg. Ook in Zuid-Holland bleef veel vloeroppervlak leegstaan.

NVM Business noemt de verhoudingen op de gebruikersmarkt ‘niet optimaal’, met meer aanbod dan vraag. Toch had de logistieke vastgoedmarkt een grote aantrekkingskracht op beleggers, die vorig jaar een recordbedrag in dit segment van de commerciële vastgoedmarkt investeerden. In totaal kochten beleggers voor 3,44 miljard euro aan distributiecentra. Buitenlandse beleggers namen het grootste deel van deze investeringen voor hun rekening en drukten de aanvangsrendementen zo verder naar beneden.

Huurprijzen

De huurprijzen van eersteklas logistiek vastgoed liepen vorig jaar op naar het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Rond Schiphol betaalden huurders met 80 euro per vierkante meter het meest, gevolgd door Rotterdam en Utrecht (65 euro).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding