Voorlopig blijft het bij een pamflettenactie. Maar de werknemersorganisaties sturen ook een stakingsaanzegging voor onbepaalde duur uit. Volgens de vakbonden lag er slechts één ‘bescheiden’ vraag op tafel, die voor meer ‘koopkracht.’ Die eis komt erop neer dat die bedrijven die in 2022 winstgevend waren hun medewerkers een premie van 250 euro geven.

De Belgische federale regering heeft voor sectoren en ondernemingen die in 2022 een hoge of uitzonderlijk hoge winst realiseerden de mogelijkheid geopend om een belastingvrije koopkrachtpremie toe te kennen aan hun medewerkers, in de vorm van consumptiecheques.

Indexverhoging

De werkgevers wijzen op de eerder dit jaar toegekende forse indexverhoging, de invoering van een nieuwe functieclassificatie voor rijdend personeel en de huidige zwakke markt voor transport.

Door het apringen van de onderhandelingen zijn ook de collectieve arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur die verlengd moesten worden voor 1 juli 2023 niet verlengd. Dit brengt met zich mee dat de betrokken werknemers in de sector geen gebruik meer zullen kunnen maken van onder meer tijdskrediet, werkloosheid met bedrijfstoeslag, eindeloopbaanregeling en landingsbanen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement