De Australische rechtbank legde deze week een geldboete op van 9,5 miljoen euro op aan de luchtvaartmaatschappij voor het onderling bekokstoven van diverse vrachttoeslagen met andere luchtvaartmaatschappijen.

KLM en Air France

In dit internationaal luchtvrachtkartel speelden ook de KLM, Air France en Lufthansa een grote rol. De prijsafspraken zijn rond de eeuwwisseling voor het eerst gemaakt en werden door medewerking van klokkenluider Lufthansa Cargo in 2007 ontdekt.

Air New Zealand moest van de rechtbank 7,3 miljoen euro betalen voor te hoge brandstoftoeslagen. Daarnaast was er een boete van 2,2 miljoen voor te hoge security-heffingen. Het bedrijf moest verder nog 1,3 miljoen euro betalen voor de juridische kosten die kartelwaakhond ACCC had gemaakt in de zaak.

14 maatschappijen

In totaal heeft ACCC de afgelopen jaren aan veertien luchtvaartmaatschappijen geldboetes opgelegd. Het gaat daarbij om een totaalbedrag van ruim 72 miljoen euro. Behalve Air-France-KLM gingen de hoogste geldboetes naar Qantas, Emirates, Singapore Airlines en British Airways.

In Europa werd een geldboete van totaal 800 miljoen euro opgelegd door de Europese Commissie aan het vrachtkartel. Door langdurige beroepsprocedures is dat bedrag nog steeds niet door de kartelleden overgemaakt naar Brussel. In deze zaak speelt in de EU ook een groot aantal civiele claims van verladers.

Bron foto: Pixabay