Belgische transportminister wil nachtverbod voor Brussel Airport

Luchthaven vreest 'ongekende negatieve gevolgen'

De Belgische transportminister Georges Gilkinet heeft zich niet populair gemaakt op Brussels Airport met het voorstel om een einde te maken aan de nachtvluchten op de nationale luchthaven. Zo’n verbod zou vooral DHL Express zwaar raken. De Duitse koerier gebruikt de Brussel Airport als belangrijke regionale pakkethub in Europa.

Foto: Markus Mainka / Shutterstock.com

In totaal biedt de huidige vergunning de Belgische luchthaven ruimte voor 16.000 nachtvluchten, waarvan 5.000 zogeheten take-offs. Het gaat daarbij om vluchten tussen 11 uur ‘s avonds en 6 uur in de ochtend. Daarnaast wil Gilkenet ook het vliegverkeer aan de randen van de nacht sterk beperken om de lawaaioverlast voor de omwonenden in totaal met 20% te reduceren.

De minister, afkomstig van de Waalse groene partij Ecolo, wil verder in de ochtend, avond en weekenden een verbod op de inzet van oudere en lawaaiige vliegtuigen, waaronder de B747-vrachtjumbo. Alle maatregelen moeten al aan einde van 2024 worden doorgevoerd.

‘Ongekend negatieve gevolgen’

Brussels Airport laat in een reactie weten dat de voorstellen ‘ongekende negatieve gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid, connectiviteit, export en economie van België. De directie laat verder weten dat er geen enkele consultatie is geweest met de luchthaven of de luchtvaartsector. Ook de Europese regels om restricties op te leggen zijn volgens Brussel Airport niet gevolgd.

Op dat laatste punt lijkt de Belgische regering in hetzelfde juridische vaarwater te zijn gekomen als de Nederlandse, inmiddels demissionaire, regering bij de plannen om het aantal vluchten terug te brengen van 500.000 naar 440.000 op Schiphol. Voor die forse reductie is Den Haag inmiddels begonnen met een consultatieronde met de betrokken partijen zoals de EU-regels (balanced approach) dat voorschrijven.

Tegenstand

Of de plannen van Gilkinet voldoende steun zullen krijgen in de Belgische coalitieregering is overigens ook nog maar de vraag. Binnen het kabinet zijn een aantal partijen faliekant tegen een nachtverbod. Daarnaast wil hij dat de maatregelen al vanaf oktober van het volgend jaar worden doorgevoerd, maar dan zit er met het oog op de komende parlementsverkiezingen waarschijnlijk al een nieuwe regering in België.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Belgische transportminister wil nachtverbod voor Brussel Airport | NT

Belgische transportminister wil nachtverbod voor Brussel Airport

Luchthaven vreest 'ongekende negatieve gevolgen'

De Belgische transportminister Georges Gilkinet heeft zich niet populair gemaakt op Brussels Airport met het voorstel om een einde te maken aan de nachtvluchten op de nationale luchthaven. Zo’n verbod zou vooral DHL Express zwaar raken. De Duitse koerier gebruikt de Brussel Airport als belangrijke regionale pakkethub in Europa.

Foto: Markus Mainka / Shutterstock.com

In totaal biedt de huidige vergunning de Belgische luchthaven ruimte voor 16.000 nachtvluchten, waarvan 5.000 zogeheten take-offs. Het gaat daarbij om vluchten tussen 11 uur ‘s avonds en 6 uur in de ochtend. Daarnaast wil Gilkenet ook het vliegverkeer aan de randen van de nacht sterk beperken om de lawaaioverlast voor de omwonenden in totaal met 20% te reduceren.

De minister, afkomstig van de Waalse groene partij Ecolo, wil verder in de ochtend, avond en weekenden een verbod op de inzet van oudere en lawaaiige vliegtuigen, waaronder de B747-vrachtjumbo. Alle maatregelen moeten al aan einde van 2024 worden doorgevoerd.

‘Ongekend negatieve gevolgen’

Brussels Airport laat in een reactie weten dat de voorstellen ‘ongekende negatieve gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid, connectiviteit, export en economie van België. De directie laat verder weten dat er geen enkele consultatie is geweest met de luchthaven of de luchtvaartsector. Ook de Europese regels om restricties op te leggen zijn volgens Brussel Airport niet gevolgd.

Op dat laatste punt lijkt de Belgische regering in hetzelfde juridische vaarwater te zijn gekomen als de Nederlandse, inmiddels demissionaire, regering bij de plannen om het aantal vluchten terug te brengen van 500.000 naar 440.000 op Schiphol. Voor die forse reductie is Den Haag inmiddels begonnen met een consultatieronde met de betrokken partijen zoals de EU-regels (balanced approach) dat voorschrijven.

Tegenstand

Of de plannen van Gilkinet voldoende steun zullen krijgen in de Belgische coalitieregering is overigens ook nog maar de vraag. Binnen het kabinet zijn een aantal partijen faliekant tegen een nachtverbod. Daarnaast wil hij dat de maatregelen al vanaf oktober van het volgend jaar worden doorgevoerd, maar dan zit er met het oog op de komende parlementsverkiezingen waarschijnlijk al een nieuwe regering in België.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement