Nieuwe cao bij ECT zet druk op APMT en RWG

Terminals

In Rotterdam hebben de leden van FNV Havens bij ECT het onderhandelingsakkoord voor een nieuwe vijfjarige cao goedgekeurd. De bond wil soortgelijke akkoorden afsluiten met APMT en RWG.

De vakbond noemt de looptijd ‘uniek in de havengeschiedenis’. Volgens de bond biedt de nieuwe cao de 2.400 werknemers werkzekerheid tot eind 2017. Daarnaast stijgen de lonen met in totaal zo’n 15%. Dat is exclusief eenmalige uitkeringen van in totaal 4.000 tot 5.500 euro en andere tegemoetkomingen.

De onderhandelingen hebben maanden geduurd en leidden in februari tot een ‘wilde staking’ op de Delta, Home en Euromax Terminal, nadat de directie met een eigen eindbod kwam dat door de FNV-leden van de hand werd gewezen.

Het akkoord bij ECT komt op een moment dat de onderhandelingen over cao’s voor de nieuwe terminals van APMT en Rotterdam World Gateway (RWG) op Maasvlakte 2 nog moeten beginnen. Beide installaties gaan in de loop van volgend jaar open. Volgens FNV-bestuurder Niek Stam houden de nieuwe terminals de boot af en nadert het moment dat er acties op touw gezet worden.

“Ze moeten niet denken dat ze de boel eindeloos kunnen ophouden en achter onze rug mensen zonder cao aan kunnen nemen.” Volgens hem stellen APMT en RWG ten onrechte dat de nieuwe terminals een totaal nieuw karakter krijgen: “Onzin, daar zullen net als bij ECT gewoon containers worden overgeslagen en daar hoort een vergelijkbare cao bij’.

De achterdocht wordt gevoed doordat de nieuwe Engelse terminal van DP World, Londen Gateway, de vakbonden ook buiten de deur houdt, geeft Stam nog aan. Volgens hem zullen de Britse, Nederlandse en Belgische bonden gezamenlijk optrekken om DP World op andere gedachten te brengen. Ook sluit hij niet uit dat APM Terminals wereldwijd met acties te maken krijgt als er geen cao voor de nieuwe terminal op de Tweede Maasvlakte komt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

Welke ECT is dit? Dan ga ik daar namelijk solliciteren. De ECT waar ik werk heeft ook een nieuwe maar daar staat: 1% per okt 2013 en 1% per okt 2014. en een eenmalige uitkering van in totaal €3500 verdeeld over 5 jaar.

redactie doe voortaan eens het werk waar je voor betaald wordt voordat je zomaar iets klakkeloos van Nieuwsblad Transport overneemt zonder het te verifiëren.

Geplaatst door: Remco op
Nieuwe cao bij ECT zet druk op APMT en RWG | NT

Nieuwe cao bij ECT zet druk op APMT en RWG

Terminals

In Rotterdam hebben de leden van FNV Havens bij ECT het onderhandelingsakkoord voor een nieuwe vijfjarige cao goedgekeurd. De bond wil soortgelijke akkoorden afsluiten met APMT en RWG.

De vakbond noemt de looptijd ‘uniek in de havengeschiedenis’. Volgens de bond biedt de nieuwe cao de 2.400 werknemers werkzekerheid tot eind 2017. Daarnaast stijgen de lonen met in totaal zo’n 15%. Dat is exclusief eenmalige uitkeringen van in totaal 4.000 tot 5.500 euro en andere tegemoetkomingen.

De onderhandelingen hebben maanden geduurd en leidden in februari tot een ‘wilde staking’ op de Delta, Home en Euromax Terminal, nadat de directie met een eigen eindbod kwam dat door de FNV-leden van de hand werd gewezen.

Het akkoord bij ECT komt op een moment dat de onderhandelingen over cao’s voor de nieuwe terminals van APMT en Rotterdam World Gateway (RWG) op Maasvlakte 2 nog moeten beginnen. Beide installaties gaan in de loop van volgend jaar open. Volgens FNV-bestuurder Niek Stam houden de nieuwe terminals de boot af en nadert het moment dat er acties op touw gezet worden.

“Ze moeten niet denken dat ze de boel eindeloos kunnen ophouden en achter onze rug mensen zonder cao aan kunnen nemen.” Volgens hem stellen APMT en RWG ten onrechte dat de nieuwe terminals een totaal nieuw karakter krijgen: “Onzin, daar zullen net als bij ECT gewoon containers worden overgeslagen en daar hoort een vergelijkbare cao bij’.

De achterdocht wordt gevoed doordat de nieuwe Engelse terminal van DP World, Londen Gateway, de vakbonden ook buiten de deur houdt, geeft Stam nog aan. Volgens hem zullen de Britse, Nederlandse en Belgische bonden gezamenlijk optrekken om DP World op andere gedachten te brengen. Ook sluit hij niet uit dat APM Terminals wereldwijd met acties te maken krijgt als er geen cao voor de nieuwe terminal op de Tweede Maasvlakte komt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

Welke ECT is dit? Dan ga ik daar namelijk solliciteren. De ECT waar ik werk heeft ook een nieuwe maar daar staat: 1% per okt 2013 en 1% per okt 2014. en een eenmalige uitkering van in totaal €3500 verdeeld over 5 jaar.

redactie doe voortaan eens het werk waar je voor betaald wordt voordat je zomaar iets klakkeloos van Nieuwsblad Transport overneemt zonder het te verifiëren.

Geplaatst door: Remco op