Het schip, Beluga 01 genaamd, zal onder Luxemburgse vlag varen en wereldwijd worden ingezet voor hydrografische en waterkwaliteitsmetingen op maritieme en offshore projecten. Jan De Nul is hiermee naar eigen zeggen de eerste baggeraar die een onbemand survey vaartuig inzet voor maritieme en offshore activiteiten.

Hybride aandrijving

De Beluga 01 is uitgerust met een hybride aandrijfsysteem. De hoofdaandrijving komt van een dieselmotor die mechanisch aan de waterjet is gekoppeld. Als alternatief kan het vaartuig ook volledig elektrisch worden aangedreven. Met de extra elektrische Torqeedo-aandrijving, die parallel aan de hoofdaandrijving is geïnstalleerd, kan het vaartuig door kwetsbare maritieme gebieden manoeuvreren.

Er is ook een Range Extender-module om de batterijen op te laden, zodat ze langer dan 12 uur meegaan. Dit systeem heeft een lagere uitstoot dan de hoofdmotor, die ook als dynamo voor de accu’s kan worden gebruikt. Ook fungeert de elektrische aandrijving als aandrijfbron voor de hoofdmotor in geval van een storing, of omgekeerd.

De Beluga 01 kan werken in zware zeegang, met golven tot wel 4 meter hoog, hoewel dit doorgaans het verzamelen van nuttige surveygegevens onmogelijk maakt. Het vaartuig kan zelfs overleven bij golven tot 9 meter. De Beluga 01 heeft slechts 80 cm water nodig om in te werken.

onbemand schip, autonoom

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement