Dat heeft de organisatie, een samenwerking van drie marine-gerelateerde entiteiten, dinsdag bekend gemaakt. De organisatie heeft een aantal klinkende namen weten te strikken, die zullen pogen de ware bedoelingen van de Russen op maritiem gebied te doorgronden en de vraag beantwoorden wat die voor Europa en Nederland betekenen.

Twee van die toppers zijn de gepensioneerde Amerikaanse generaal John Allen en de eveneens gepensioneerde Sir George Zambellas. De eerste is door president Trump weliswaar weggezet als een ‘failed general’, maar dat is de voormalige mariniersgeneraal volgens de organisatie allerminst. Zambellas zal als voormalig First Sea Lord van de Royal Navy de Britse visie op de Russische aspiraties belichten.

Verder zal de Litouwse ambassadeur Darius Semaska verwoorden hoe zijn land de Russische dreiging ervaart en geeft buitenlandcommentator Arend Jan Boekestijn zijn eigen commentaar op de zaak. Het geheel wordt geleid door Julian Lindley-French, vice-president van Atlantic Treaty Organization, die ook ingaat op de zogenoemde Gerasimov-doctrine. Die komt in essentie neer op het voeren van een ‘politieke oorlog’ met inzet van alle beschikbare middelen op een zo efficiënt mogelijke manier.

De conferentie wordt op donderdag 31 augustus in Rotterdam gehouden en is een initiatief van de Stichting P3M (Pugno Pro Patria in Mare), Kimav (vereniging van (oud) marine-officieren) en de Atlantische Commissie.