Buiten de nationale wateren is een groot deel van de wereldwijde oceanen niemands bezit, waardoor bedrijven daar grotendeels vrijelijk hun gang kunnen gaan. Tot nu toe geldt zo’n 1% als beschermd gebied, door het VN-akkoord wordt dat gebied dus aanzienlijk uitgebreid en moeten zeedieren zoals walvissen, haaien, tonijnen en zeeschildpadden beter beschermd kunnen worden tegen menselijke activiteit.

Volgens het Wereldnatuurfonds is het akkoord goed nieuws voor honderdduizenden diersoorten die leven in gebieden die voor de mensen ‘uit het oog, uit het hart’ liggen en daardoor tot nu toe ‘onbeschermd zijn en overgeëxploiteerd’ worden.

Discussies

‘Ladies and gentlemen, the ship has reached the shore’, zei Rena Lee, VN-ambassadeur voor oceanen en zeewetten, dit weekend nadat de jarenlange internationale discussie uiteindelijk het akkoord had opgeleverd dat alom als ‘historisch’ wordt betiteld. Het leverde Lee een staande ovatie op. António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, noemt het verdrag ‘cruciaal’ om een drietal crises aan te pakken: klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en vervuiling.

Voordat het verdrag in werking kan treden, is er tot 2030 nog veel werk aan de winkel, onder meer voor de nationale parlementen in alle landen. Pas als minstens zestig landen de High Seas Treaty geratificeerd hebben, kan het daadwerkelijk worden uitgevoerd. De Europese Unie heeft al wel laten weten dat ze zich er sterk voor maakt dat dit ratificeringsproces met spoed gebeurt. Brussel wil ontwikkelingslanden gaan helpen bij de implementatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement