‘Hacktivisten’ van de hackersgroep Anonymous Sudan maakten zelf melding van hun aanval op Maersk via de online berichtenservice Telegram. Het Deense transportconcern heeft tegenover Shippingwatch bevestigd inderdaad doelwit te zijn geweest van de hackersgroep.

Anonymous Sudan had al eerder gedreigd Denemarken te willen straffen voor Koranverbrandingen door Rasmus Paludan, een extreemrechtse Deense politicus die de islam wil verbieden en die exemplaren van het heilige boek in januari in brand stak bij een moskee in Kopenhagen en bij de gebouwen van de Turkse ambassade in zowel Kopenhagen als Stockholm. Als wraak voor de Koranverbrandingen waren vorige maand onder meer al Deense ziekenhuizen en luchthavens getroffen door een cyberaanval van Anonymous Sudan.

Maerks heeft tegenover Shippingwatch bevestigd dat hackers erin zijn geslaagd om login-gegevens van klanten buit te maken en daarmee toegang te krijgen tot data van die klanten, maar het transportconcern stelt dat het om een ‘zeer beperkt aantal klanten’ ging doordat de aanval meteen werd opgemerkt en er snel actie werd ondernomen om het data-lek te dichten. Maersk benadrukte tegenover de Deense nieuwswebsite dat de hackers geen toegang hebben gekregen tot de belangrijkste IT-systemen van het bedrijf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement