Schouten is aangesteld per 15 juni, maar komt een dag eerder, vandaag dus, alvast naar kantoor om handen te schudden met zijn mede-directieleden en andere nieuwbakken collega’s.

Schouten gaat leiding geven aan wat het scheepvaartbedrijf steevast omschrijft als ‘ het nieuwe Vroon’. Vorig jaar werd duidelijk dat Vroon moest gaan reorganiseren om het voortbestaan zeker te stellen, waarna de rederij afgelopen januari bevestigde dat ze veertig offshore-serviceschepen van de hand ging doen, inclusief de kleine zeshonderd mensen die op die schepen werken. De offshore-divisie van het bedrijf was in de loop der jaren een ‘molensteen om de nek’ geworden en had de rederij met zware verliezen opgezadeld.

Herstructurering

Vroon meldt nu dat de financiële herstructurering van het bedrijf voltooid is en dat het ‘nieuwe Vroon’ een ‘meer gefocust, slank en financieel robuuste rederij zal zijn’. De rederij concentreert zich nu op de overgebleven vloot van circa honderd schepen, met daarin verschillende tankers (tankers voor grondstoffen, hoge temperatuur-tankers), schepen voor het vervoer van levend vee en ‘emergency response- & rescue’-vaartuigen.

Het bedrijf bevestigt ook dat het nu in handen is van de investeerders (de banken) en dat de oprichters, de familie Vroon, het dus niet langer voor het zeggen hebben bij de rederij. De familie Vroon behoudt nog wel ‘een klein belang’.

De rederij noemt het ‘logisch om een nieuw tijdperk te beginnen onder een nieuw management’. Herman Marks, de oude ceo, vertrekt na 22 jaar bij het bedrijf en wordt door het bedrijf bedankt ‘voor zijn toegewijde leiderschap in de recente, moeilijke jaren’. Cfo Rob Schuyt blijft nog wel even ‘om de continuïteit te waarborgen’ totdat in de loop van dit jaar een nieuwe cfo wordt benoemd.

Leiding

De nieuwe Vroon-leiding heeft meerdere wortels bij de Nederlandse scheepsbouwer Royal IHC, ook al een bedrijf dat de afgelopen jaren in het nieuws was met dieprode cijfers, massaontslag en reddingsplannen. Niet alleen krijgt Schouten, die tot en met 2016 verschillende managementfuncties bij IHC vervulde, als ceo de dagelijkse leiding in handen bij Vroon, ook de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht,  Govert Marras-Hamers, heeft een Royal IHC-verleden. Marras-Hamers was in de periode 2005-2013 president/ceo van de scheepsbouwer. Ook ECT en Fokker staan op zijn cv.

Marras-Hamers wordt in de raad terzijde gestaan door onder anderen Falk Holtmann, een man die volgens Vroon meer dan 25 jaar ervaring heeft in de internationale scheepvaart. Een andere oudgediende, Ben Vree, voormalig ceo van APM Terminals Europe, behoort tot de mensen die afscheid nemen. Vree adviseerde Vroon’s raad van toezicht de afgelopen jaren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement