Eerste auto’s uitgebrand vrachtschip ‘Fremantle Highway’ van boord

door de wasstraat

Bergingsbedrijven zijn dit weekend begonnen met het van boord halen van auto’s van het uitgebrande vrachtschip ‘Fremantle Highway’. De voertuigen worden via een geïnstalleerde autowasstraat van het schip gehaald, melden bergers Boskalis en Multraship via een woordvoerder.

Foto: ProNews Producties

Het wassen van de auto’s gebeurt nog aan boord uit milieuoverwegingen. Het waswater wordt opgevangen en na afloop afgevoerd, aldus de bergingsbedrijven. Nadat de auto’s door de mobiele wasstraat zijn gekomen, worden ze van boord gehaald en op een speciaal afgeschermd terrein in de haven geparkeerd. Vanaf dat moment is het aan de eigenaar van de lading en de inspecteurs om te bepalen wat er met de auto’s gebeurt, aldus de zegsman.

De operatie zal ongeveer een week gaan duren. In die periode willen Boskalis en Multraship alle auto’s van de onderste vier dekken van boord halen. Eerder werd duidelijk dat zo’n duizend voertuigen op deze dekken op het oog nog in goede staat zijn. De bovenste dekken zijn zwaar beschadigd en veel auto’s die daar waren geparkeerd, zijn versmolten met de dekken. Dek vijf is leeg, via dit dek worden de auto’s weggereden. De bovenliggende dekken zes tot tien zijn zwaar getroffen door de brand. RTL Nieuws liet vorige week de eerste foto’s daarvan zien.

Het verwijderen van uitgebrande wrakken wordt ingewikkelder. Volgens Boskalis zal het ‘maanden duren’ om het nodige materiaal ter plaatse te krijgen, maar de ‘Fremantle Highway’ mag tot uiterlijk 14 oktober blijven liggen in de Eemshaven. Daarna is de kade van de Julianahaven voor een ander schip gereserveerd.

Rondpompen ballastwater

Ondertussen is de scheepsolie aan boord verwijderd. Het leeghalen van de bunkers is volgens Boskalis en Multraship vlot gegaan. Het schip is daarbij stabiel gehouden door het rondpompen van ballastwater.

De oorzaak van de brand is nog altijd niet duidelijk. Boskalis en Multraship willen daar als bergingsbedrijven ook geen uitspraken over doen, laat de woordvoerder weten. De brand op het vrachtschip brak in de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 juli uit. Daarbij vielen een dode en meerdere gewonden. Aan boord waren in totaal 23 mensen, 22 van hen hadden de Indiase nationaliteit. Het schip vervoerde 3784 auto’s, waarvan bijna 500 elektrische en een onbekend aantal auto’s met hybride aandrijving.

Het vrachtschip is eigendom van Shoei Kisen Kaisha en wordt geleased door K Line. Het voer onder de Panamese vlag voor Luster Maritime. De eigenaars zijn dezelfde als die van de ‘Ever Given‘, het schip dat in 2021 het Suezkanaal blokkeerde.

Eerste auto’s uitgebrand vrachtschip ‘Fremantle Highway’ van boord | NT

Eerste auto’s uitgebrand vrachtschip ‘Fremantle Highway’ van boord

door de wasstraat

Bergingsbedrijven zijn dit weekend begonnen met het van boord halen van auto’s van het uitgebrande vrachtschip ‘Fremantle Highway’. De voertuigen worden via een geïnstalleerde autowasstraat van het schip gehaald, melden bergers Boskalis en Multraship via een woordvoerder.

Foto: ProNews Producties

Het wassen van de auto’s gebeurt nog aan boord uit milieuoverwegingen. Het waswater wordt opgevangen en na afloop afgevoerd, aldus de bergingsbedrijven. Nadat de auto’s door de mobiele wasstraat zijn gekomen, worden ze van boord gehaald en op een speciaal afgeschermd terrein in de haven geparkeerd. Vanaf dat moment is het aan de eigenaar van de lading en de inspecteurs om te bepalen wat er met de auto’s gebeurt, aldus de zegsman.

De operatie zal ongeveer een week gaan duren. In die periode willen Boskalis en Multraship alle auto’s van de onderste vier dekken van boord halen. Eerder werd duidelijk dat zo’n duizend voertuigen op deze dekken op het oog nog in goede staat zijn. De bovenste dekken zijn zwaar beschadigd en veel auto’s die daar waren geparkeerd, zijn versmolten met de dekken. Dek vijf is leeg, via dit dek worden de auto’s weggereden. De bovenliggende dekken zes tot tien zijn zwaar getroffen door de brand. RTL Nieuws liet vorige week de eerste foto’s daarvan zien.

Het verwijderen van uitgebrande wrakken wordt ingewikkelder. Volgens Boskalis zal het ‘maanden duren’ om het nodige materiaal ter plaatse te krijgen, maar de ‘Fremantle Highway’ mag tot uiterlijk 14 oktober blijven liggen in de Eemshaven. Daarna is de kade van de Julianahaven voor een ander schip gereserveerd.

Rondpompen ballastwater

Ondertussen is de scheepsolie aan boord verwijderd. Het leeghalen van de bunkers is volgens Boskalis en Multraship vlot gegaan. Het schip is daarbij stabiel gehouden door het rondpompen van ballastwater.

De oorzaak van de brand is nog altijd niet duidelijk. Boskalis en Multraship willen daar als bergingsbedrijven ook geen uitspraken over doen, laat de woordvoerder weten. De brand op het vrachtschip brak in de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 juli uit. Daarbij vielen een dode en meerdere gewonden. Aan boord waren in totaal 23 mensen, 22 van hen hadden de Indiase nationaliteit. Het schip vervoerde 3784 auto’s, waarvan bijna 500 elektrische en een onbekend aantal auto’s met hybride aandrijving.

Het vrachtschip is eigendom van Shoei Kisen Kaisha en wordt geleased door K Line. Het voer onder de Panamese vlag voor Luster Maritime. De eigenaars zijn dezelfde als die van de ‘Ever Given‘, het schip dat in 2021 het Suezkanaal blokkeerde.