Jaarcijfers MSC, altijd onder de pet, liggen nu toch op straat

36,2 miljard ebit

De financiële jaarresultaten van MSC, al decennialang een zorgvuldig bewaard geheim, zijn voor het eerst op straat komen te liggen.

Foto: Shutterstock, VladSV

Na te zijn opgeduikeld door een Italiaanse krant, gaan de jaarcijfers van 2022 van het transportconcern nu als een lopend vuurtje door de internationale scheepvaartkranten en andere media.

MSC noteerde vorig jaar een ebit van 36,2 miljard euro, zo is het hoge woord er eindelijk uit. ‘Duizelingwekkend’ en ‘astronomisch’, zo worden de blootgelegde resultaten van de Zwitsers-Italiaanse transportreus onthaald, maar eigenlijk waren zulke superlatieven vorig jaar van toepassing voor de winsten van alle bedrijven die actief waren in het zeecontainervervoer. Bij MSC’s grote Deense tegenstrever AP Moller-Maersk, die afgelopen februari al wel zoals gebruikelijk financiële openheid van zaken gaf, was de ebit van 2022 wel minder hoog, maar toch niet schokkend afwijkend: 30,9 miljard dollar (29,3 miljard euro).

De omzet van MSC blijkt vorig jaar 86,4 miljard euro te zijn geweest. Ook daarmee steekt MSC de Deense rivaal (en 2M-partner) de loef af. Maersk maakte in februari bekend dat het 81,5 miljard dollar (77,2 miljard euro) omzet had gedraaid.

Grootste containerrederij

MSC stootte Maersk begin 2022 van de troon als grootste containerrederij ter wereld (gemeten in totale capaciteit van beider vloten containerschepen), maar voor zowel MSC als AP Moller-Maersk geldt dat de genoemde jaarcijfers afkomstig zijn van het complete concern, waarin behalve de containervaart ook andere (transport-)activiteiten zitten. MSC en Maersk zijn de afgelopen tijd beide actief geweest met het uitbreiden van hun portfolio.

Die dadendrang is er nu ook de oorzaak van dat MSC haar jaarresultaten ongewild aan de grote klok heeft gehangen. Het bedrijf nam begin deze maand een 50% belang in de Italiaanse spoorwegonderneming Italo, die met hogesnelheidstreinen actief is in het passagiersvervoer, en MSC was daarbij verplicht om in officiële documentatie voor de deal financiële cijfers te noemen. Een oplettende journalist van Il Messaggero, een krant uit Rome, kreeg die onder ogen en maakte er een verhaal van, dat eerste doorsijpelde naar andere Italiaanse media en nu via de scheepvaartpers dus over de hele wereld gaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Jaarcijfers MSC, altijd onder de pet, liggen nu toch op straat | NT

Jaarcijfers MSC, altijd onder de pet, liggen nu toch op straat

36,2 miljard ebit

De financiële jaarresultaten van MSC, al decennialang een zorgvuldig bewaard geheim, zijn voor het eerst op straat komen te liggen.

Foto: Shutterstock, VladSV

Na te zijn opgeduikeld door een Italiaanse krant, gaan de jaarcijfers van 2022 van het transportconcern nu als een lopend vuurtje door de internationale scheepvaartkranten en andere media.

MSC noteerde vorig jaar een ebit van 36,2 miljard euro, zo is het hoge woord er eindelijk uit. ‘Duizelingwekkend’ en ‘astronomisch’, zo worden de blootgelegde resultaten van de Zwitsers-Italiaanse transportreus onthaald, maar eigenlijk waren zulke superlatieven vorig jaar van toepassing voor de winsten van alle bedrijven die actief waren in het zeecontainervervoer. Bij MSC’s grote Deense tegenstrever AP Moller-Maersk, die afgelopen februari al wel zoals gebruikelijk financiële openheid van zaken gaf, was de ebit van 2022 wel minder hoog, maar toch niet schokkend afwijkend: 30,9 miljard dollar (29,3 miljard euro).

De omzet van MSC blijkt vorig jaar 86,4 miljard euro te zijn geweest. Ook daarmee steekt MSC de Deense rivaal (en 2M-partner) de loef af. Maersk maakte in februari bekend dat het 81,5 miljard dollar (77,2 miljard euro) omzet had gedraaid.

Grootste containerrederij

MSC stootte Maersk begin 2022 van de troon als grootste containerrederij ter wereld (gemeten in totale capaciteit van beider vloten containerschepen), maar voor zowel MSC als AP Moller-Maersk geldt dat de genoemde jaarcijfers afkomstig zijn van het complete concern, waarin behalve de containervaart ook andere (transport-)activiteiten zitten. MSC en Maersk zijn de afgelopen tijd beide actief geweest met het uitbreiden van hun portfolio.

Die dadendrang is er nu ook de oorzaak van dat MSC haar jaarresultaten ongewild aan de grote klok heeft gehangen. Het bedrijf nam begin deze maand een 50% belang in de Italiaanse spoorwegonderneming Italo, die met hogesnelheidstreinen actief is in het passagiersvervoer, en MSC was daarbij verplicht om in officiële documentatie voor de deal financiële cijfers te noemen. Een oplettende journalist van Il Messaggero, een krant uit Rome, kreeg die onder ogen en maakte er een verhaal van, dat eerste doorsijpelde naar andere Italiaanse media en nu via de scheepvaartpers dus over de hele wereld gaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement