Bundel Zuid is de enige bundel met bovenleidingen in de Waaslandhaven. Dit havengebied, op de linkeroever van de Schelde, is verder slechts beperkt geëlektrificeerd. Deels met geld steun van de federale regering en Europese investeert Infrabel er 2,7 miljoen euro in extra bovenleidingen.

De verdere elektrificatie van Bundel Zuid ging in het najaar van 2022 van start. Tien van de 32 sporen hadden al een bovenleiding. Nu zijn dat er twintig. Dit bezorgt de elektrische locomotieven extra capaciteit. In bundel Zuid worden vaak elektrische goederentreinen behandeld die lange afstanden afleggen tussen de haven en het achterland. Omdat er nu twintig sporen zijn met bovenleiding over de volledige lengte, is deze infrastructuur ook vlotter elektrisch bereikbaar en zijn er minder tijdrovende procedures nodig in de logistieke keten.

Bundel Zuid is een zogenaamde vertrek- en aankomstbundel waar goederentreinen worden samengesteld in functie van hun bestemming. Hij is vergelijkbaar met het grote vormingsstation Antwerpen-Noord op rechteroever, maar kleiner. Toch is het een van de meest gebruikte spoorinfrastructuren in de haven. Vorig jaar werden er bijna 20.000 treinen behandeld, goed voor 4,9 miljoen ton goederen. De sporenbundel ligt strategisch op linkeroever, niet ver van het Deurganckdok, op een plek waar heel wat grote bedrijven uit de chemie- en staalindustrie actief zijn en waar verschillende grote containerterminals opereren. Bovendien is deze plaats een toekomstige groeipool qua tewerkstelling.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement