Grote storing Kijfhoek, vooral DB Cargo gedupeerd

Water in machinekamer

Het heuvelsysteem op Kijfhoek is sinds vorige week buiten gebruik. Dit omdat er vrijdagochtend vroeg 126 elektromotoren kapot zijn gegaan nadat er in de nacht van donderdag op vrijdag water in een machinekamer terecht is gekomen. Vooral op DB Cargo heeft dit veel impact. Een woordvoerder van ProRail laat weten nog geen idee te hebben hoe en wanneer dit op te lossen.

Foto: Pixabay

‘We zijn aan het inventariseren wat we kunnen doen en hoeveel werk het is. Het is een heel omvangrijke klus. We hopen deze of volgende week met een plan te komen. Maar het is allemaal nog heel prematuur. Op dit moment is dit voor ons een heel groot probleem’, zo laat woordvoerder Martijn de Graaf weten over deze situatie.

Een bouwput, die gemaakt was voor het vernieuwen van het heuvelsysteem, is vol water gelopen. Bij het wegpompen van het water is via het drainagesysteem het water in de kelders onder de sporen gekomen. In die kelders staan de elektromotoren van het ontruim- en bijdruksysteem. De 126 elektromotoren zijn beschadigd geraakt.

Voorlopig is het volledige heuvelsysteem daardoor niet te gebruiken. Wel was de helft van het heuvelsysteem voor dit incident al buiten gebruik vanwege de huidige vernieuwing van het heuvelsysteem. Desondanks is dit voor DB Cargo, de enige gebruiker van de heuvel, een zware dobber.

De goederenvervoerder maakt van het heuvelsysteem gebruik voor het samenstellen van treinen voor klanten in het wagenladingvervoer, waarbij treinen zijn samengesteld uit wagons voor meerdere klanten. Wanneer het heuvelsysteem functioneert, worden de wagons op de heuvel losgelaten, waarna ze naar het juiste spoor rollen en treinen worden samengesteld.

Tijdrovend proces

Omdat dat nu niet kan, moeten wagons op Kijfhoek naar de juiste plekken worden gebracht met diesellocomotieven. ‘Dat is veel intensiever dan via het heuvelsysteem’, aldus De Graaf. DB Cargo noemt dit ‘een tijdrovend proces’ en stelt dat klanten die gebruik maken van het wagenladingnetwerk rekening dienen te houden met vertragingen. Daarnaast wordt een deel van het sorteerwerk verplaatst naar andere emplacementen.

‘We kijken in goede samenwerking met ProRail naar wat nog wel kan. We maken gebruik van alternatieven waardoor we tot nu toe uiteindelijk al onze treinen hebben kunnen rijden. Wel hebben we uiteraard te maken met vertragingen. Dat kan ook bijna niet anders als je dingen manueel moet doen die je anders via machines doet. Maar het is nog goed binnen de perken te houden’, vertelt Nanouke van ’t Riet, ceo van DB Cargo Nederland, over de huidige situatie. Wel benoemt ze dat de vervoerder nu in een rustige periode zit. ‘Wanneer de vraag weer toeneemt wordt het wat spannender’, zo stelt ze.

Hoe dit heeft kunnen gebeuren is volgens ProRail nog onduidelijk. ‘Er is water in die machinekamer gekomen via het drainagesysteem. Dat water had in de afwatersloten terecht moeten komen. We kijken nu naar hoe dit heeft kunnen gebeuren’, aldus De Graaf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Grote storing Kijfhoek, vooral DB Cargo gedupeerd | NT

Grote storing Kijfhoek, vooral DB Cargo gedupeerd

Water in machinekamer

Het heuvelsysteem op Kijfhoek is sinds vorige week buiten gebruik. Dit omdat er vrijdagochtend vroeg 126 elektromotoren kapot zijn gegaan nadat er in de nacht van donderdag op vrijdag water in een machinekamer terecht is gekomen. Vooral op DB Cargo heeft dit veel impact. Een woordvoerder van ProRail laat weten nog geen idee te hebben hoe en wanneer dit op te lossen.

Foto: Pixabay

‘We zijn aan het inventariseren wat we kunnen doen en hoeveel werk het is. Het is een heel omvangrijke klus. We hopen deze of volgende week met een plan te komen. Maar het is allemaal nog heel prematuur. Op dit moment is dit voor ons een heel groot probleem’, zo laat woordvoerder Martijn de Graaf weten over deze situatie.

Een bouwput, die gemaakt was voor het vernieuwen van het heuvelsysteem, is vol water gelopen. Bij het wegpompen van het water is via het drainagesysteem het water in de kelders onder de sporen gekomen. In die kelders staan de elektromotoren van het ontruim- en bijdruksysteem. De 126 elektromotoren zijn beschadigd geraakt.

Voorlopig is het volledige heuvelsysteem daardoor niet te gebruiken. Wel was de helft van het heuvelsysteem voor dit incident al buiten gebruik vanwege de huidige vernieuwing van het heuvelsysteem. Desondanks is dit voor DB Cargo, de enige gebruiker van de heuvel, een zware dobber.

De goederenvervoerder maakt van het heuvelsysteem gebruik voor het samenstellen van treinen voor klanten in het wagenladingvervoer, waarbij treinen zijn samengesteld uit wagons voor meerdere klanten. Wanneer het heuvelsysteem functioneert, worden de wagons op de heuvel losgelaten, waarna ze naar het juiste spoor rollen en treinen worden samengesteld.

Tijdrovend proces

Omdat dat nu niet kan, moeten wagons op Kijfhoek naar de juiste plekken worden gebracht met diesellocomotieven. ‘Dat is veel intensiever dan via het heuvelsysteem’, aldus De Graaf. DB Cargo noemt dit ‘een tijdrovend proces’ en stelt dat klanten die gebruik maken van het wagenladingnetwerk rekening dienen te houden met vertragingen. Daarnaast wordt een deel van het sorteerwerk verplaatst naar andere emplacementen.

‘We kijken in goede samenwerking met ProRail naar wat nog wel kan. We maken gebruik van alternatieven waardoor we tot nu toe uiteindelijk al onze treinen hebben kunnen rijden. Wel hebben we uiteraard te maken met vertragingen. Dat kan ook bijna niet anders als je dingen manueel moet doen die je anders via machines doet. Maar het is nog goed binnen de perken te houden’, vertelt Nanouke van ’t Riet, ceo van DB Cargo Nederland, over de huidige situatie. Wel benoemt ze dat de vervoerder nu in een rustige periode zit. ‘Wanneer de vraag weer toeneemt wordt het wat spannender’, zo stelt ze.

Hoe dit heeft kunnen gebeuren is volgens ProRail nog onduidelijk. ‘Er is water in die machinekamer gekomen via het drainagesysteem. Dat water had in de afwatersloten terecht moeten komen. We kijken nu naar hoe dit heeft kunnen gebeuren’, aldus De Graaf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement